Új utat keresnek

2023.04.04. 19:16

Volt MSZP-s baranyai nagyágyúk alapítanak egy új baloldali pártot

Kilép az MSZP-ből Mesterházy Attila, az MSZP volt elnöke, aki a komlói Szakács Lászlóval, az MSZP egykori alelnökével, a DK volt parlamenti képviselőjelöltjével alapít új baloldali pártot. Szakács szerint a nemzeti baloldali párttal szeretnének új választókat elérni. 

B. M.

A pécsi születésű és pécsi kapcsolatokkal is rendelkező Mesterházy Attila a döntését azzal indokolta, hogy már évek óta tévesnek tartja az MSZP vezetésének stratégiáját, a párt elvesztette országos politikai befolyását, társadalmi támogatását, és nincs törekvés ennek visszaszerzésére sem. Ezért új utat keres, aktív emberként tenni akar a hazájáért, a baloldalért, ehhez pedig a komlói Szakács Lászlóval, a DK volt parlamenti képviselő-jelöltjével, az MSZP egykori alelnökével közösen, társalapítókként, új szociáldemokrata pártot alapítanak Szocialisták és Demokraták néven. Szakács László a bama.hu hírportálnak elmondta, céljuk, hogy új szavazókat nyerjenek meg egy nemzeti modernizációs, szociáldemokrata értékrendű párt alapításával. Úgy látják, hogy a szavazók számát az ellenzéki oldalon egy nagyon karakteres, nemzeti alapokon nyugvó politikával lehet növelni, s ezzel lehet elérni azokat a nemzeti érzelmű szociáldemokrata szavazókat, akik jelenleg nem aktívak.

Mivel mások is próbálkoztak pártalapítással a baloldalon – például Szanyi Tibor –, ezért felmerül a kérdés: mennyire lesz ez a mostani lépés sikeres. Szakács erre válaszul mondta, hogy nem látnak a jövőbe, majd az idő és a választók eldöntik a kérdést, de a legjobbat akarják kihozni a párt­alapításból, megtesznek mindent azért, hogy eljussanak a választókhoz és olyan alternatívát kínáljanak, amivel új választókat tudnak megnyerni és szerinte vannak sikeres példák is, mint a Demokratikus Koalíció és a Momentum.

– Nekünk az a célunk, hogy új szavazókat szólítsunk meg, mert ma nincs elég ellenzéki szavazó ahhoz, hogy leváltsuk az Orbán-kormányt, ezért hoztuk létre a Szocialisták és Demokraták pártot 

– mondta. 

Szakács szerint egyelőre a párt építésére, a szervezetének, a struktúrájának a felépítésére nagyobb energiát fordítanak, mint a potenciális szövetségesek felkutatására.

Arra a kérdésre, hogy összefognak-e az MSZP-vel, vagy a Gyurcsány Ferenc vezette DK-val, vagy önálló jelölteket indítanak majd a következő választásokon, azt felelte, hogy az önkormányzati választásokon nem kívánnak elindulni, hiszen vannak működő ellenzéki összefogások. – Ha tudunk azzal ellenzéki jelölteknek segíteni, akkor azt meg fogjuk tenni. Az Európa parlamenti választásokon viszont el fogunk indulni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!