Jók a programok

2023.05.01. 16:27

A munka ünnepén újra életre kelt a Balokány-liget (galéria)

„Balokány-liget megint szép lett, méltó régi hírnevéhez”, mondta egy középkorú férfi a pécsi majálison, amelyen kicsik-nagyok remekül szórakoztak. Csónakázás, játékok, koncertek, kézműves vásár mellett a hagyományos sör-virsli hangulata is jelen volt.

Zsigmond József

Fotó: Laufer László

Május elsején megtelt élettel a Balokány-liget, ahol a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának hallgatói számos civillel, szakmai szervezettel, pécsi önkormányzattal együtt egy igazi összművészeti tavaszünnepet szerveztek, ahol a szokásos sör-virsli hangulat egy helyen jelent meg a művészeti kalandokkal, a kiállításokkal és a koncertekkel.

– Tószínpadon koncerteket tartunk, például popszenei jellegűeket, a Szenes színpadon beszélgetések lesznek, ahol a rockélet nagyjai mondják el dolgaikat, lesz kézműves vásár, workshopok  

– mondta el fesztivál kezdetekor lapunknak Kovács Balázs, a művészeti kar oktatója, az egyik szervező. – Az első ilyen közös rendezés, amely megtölti élettel a Balokány-ligetet. A hangosítást a Zsolnay Kulturális Negyed köszönhetjük, összesen 180 ezer forintból valósult meg a majális.

Pánovics Attila a Balokány-ligetért Egyesület elnöke az idei rendezvénnyel kapcsolatban megemlítette, hogy az egyetem művészeti karának részéről egy szakkollégium ötletén alapszik a majális, amelyhez kapcsolódott a pécsi önkormányzat, vagyis a rendezvény koprodukcióban keresztül valósult meg: az egyetem, a város és a civil szervezetek között. Kitért arra is Pánovics Attila, hogy a tavon a nagyobb rendezvényeken lehet csónakázni, vagyis egyelőre alkalomszerűen. További programokról is mesélt, nyáron lesz egy több napos program, de mint megtudtuk, a naptárjuk fokozatosan telik meg, már őszre is van foglalásuk. 

– Volt itt mindenféle program, a lakodalomtól kezdve a fotózásig, a legénybúcsúig, de hogyha ütközés van, akkor nálunk az a szabály, hogy a civil programok prioritást élveznek. A cél az, hogy megőrizze a közösségi park jellegét a Balokány 

– mondta el Pánovics Attila.

Több ezer ember fordult meg a majálison. A kicsik a legjobban a légvárnak örültek, amit a Magyar Szakszervezet finanszírozott. A majálisról kifele tartva a Heti Betevő pavilonját vettük észre. Az alapítvány a rászorulóknak főz Budapesten, Makón, Székesfehérváron és Pécsen.

Visszatér a villamos

Nem kell sokat várni és újra lesz Pécsnek villamosa. Lapunk beszámolt róla, hogy tavaly év végén a Ferencesek utcájából elvitték a pécsi villamost a Biokom Nonprofit Zrt. telephelyére, ahol felújítják. Mint akkor megírtuk, később a Balokányban újra megcsodálhatjuk az egykori járművet, amely a 6-os út közelében lesz kiállítva. Az engedélyeztetését a pécsi önkormányzat intézi, és később a Pécs és Térsége Közösségi Közlekedéséért Egyesülettel és a Balokány-ligetért Egyesülettel közösen üzemelteti majd. A Balokány majálison szóba került a villamos, megemlítették, hogy a Biokomnál jól haladnak a munkálatok, és hamarosan kikerülhet az új helyére a villamos. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!