Bama.hu videó

2023.05.01. 14:42

PEN: három évnyi bulizást pótolhattunk (galéria és videó)

Április utolsó hétvégéjén többen voltak Pécs városában, mint amennyi ember jelenléte jellemző egy átlagos tavaszi hétvégén a vármegyeszékhelyen. De ez nem is meglepő, hiszen április 28. és 30. között dübörgött az Expo Center a Pécsi Egyetemi Napoktól, tehát a PEN-től.

Czeczon Enikő

Fotó: L.P.

Három év hosszú idő, és pont ennyit kellett várnunk, hogy a PEN Fesztivál felébredjen álmából, leporolja, megrázza magát és újra szórakozni invitálja a Pécsi Tudományegyetem és Pécs városának polgárait. 

Buli volt ez a javából 

Nagy volt-e az öröm a visszatérés hírére? Igen, hiszen a karszalagért várakozók sorában és a hivatalos fesztivál buszokon is gyakran elhangzott az a mondat, hogy „Végre újra PEN, el sem hiszem.”. De most már lehetett hinni a szemeknek, a füleknek, valamint a másnapi rekedtségnek, ami a koncerteken való hangos éneklést, míg a lábakban érződő izomláz a partyarénában való táncot bizonyította.

Inkább megszoksz 

Az első napon volt bennem egy kis feszültség, amelyet a helyszín miatt éreztem. Már nem egyszer hangot adtam annak a meggyőződésemnek, hogy nem illik a PEN-hez az Expo Center, még akkor is, ha tudom, hogy egy ekkora zenei rendezvénynek más helyszín nem felelne meg. Sajnos nem sikerült leküzdenem ezt a nézetem, még mindig ridegnem érzem ezt az épületet, de ugye, ahogy a közmondás is tartja: vagy megszoksz, vagy megszöksz. Inkább a megszoksz felé hajlok, csak legyen még sok Pécsi Egyetemi Napok a jövőben.  

Ekkor megszöktem volna 

Miután sikerült elfogadnom a helyszínt, el kellett fogadnom azt is, hogy az árak igazán az égben járnak. Ezt azért már nehezebb volt megemésztenem. Ha irreálisan magasan adnak el valami olyasmit, ami egyébként szomszéd benzinkúton fele áron kapható – és általában kúton vásárolni sem olcsó –, akkor az embernek nehéz visszafognia magát, hogy ne remegjen a keze, amikor nyújtja a bankkártyát vagy a készpénzt.

Szevasztok! 

Miután elmúlt a kezdeti sokk a fentebb említett dolgok miatt, akkor végre igazán tudtam élvezni a fesztivált. Az együttesek, a fellépők odatették magukat és hatalmas bulit csaptak, és a közönség őrjöngött, bár a legnagyobb sikert a PTE rektora, Miseta Attila aratta le, akinek elég volt csak annyit mondania, hogy „Szevasztok!”, és tombolt a közönség. 

Összehoz 

A PEN Fesztivál ereje abban rejlik, hogy ez nem csak egy szimpla rendezvény tele koncerttel, hanem közösségformáló esemény is, hiszen összehozza az egyetem és a város polgárait, amiből pedig 2023-ban csillagos ötösre teljesített.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában