Hiányosságok

2023.05.20. 10:30

A sonkákat is bevizsgálta tavasszal a hatóság

w. k.

Fotó: Serhii Dubovytskyi

A higiéniai hiányosságok száma csökkent, viszont több terméket kellett kivonni a forgalomból, mint tavaly – ezek az idei tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés tapasztalatai, foglalta össze az eredményeket az Agrárminisztérium sajtóirodája.

Az április közepén véget ért csaknem egyhónapos időszak alatt országszerte 2610 ellenőrzést végeztek a Nébih és járási hivatalok szakemberei – a vizsgálat huszonkilenc esetben figyelmeztetéssel és 208 esetben bírsággal zárult. A hatóság összesen 16,4 millió Ft pénzbüntetést szabott ki, és a több mint 12 ezer górcső alá vett élelmiszerből 579 tételt, összesen 11,6 tonna mennyiségben vontak ki a forgalomból.
Mint megtudtuk, a vizsgálatok az előállítás, a forgalmazás és a vendéglátás területeire egyaránt kiterjedtek – az ellenőrök leginkább higiéniai hiányosságokat tártak fel, de fontos kiemelni azt is, hogy az idei eredmények jobbak a tavalyiaknál. Ugyanakkor 2022-höz képest dupla annyi, összesen 11,6 tonna, több mint 7 millió Ft értékű terméket kellett kivonni a forgalomból fogyaszthatósági és minőségmegőrzési idő lejárta, valamint a nyomon követés és a jelölés kapcsán felmerült problémák miatt.

A húsvéti ünnepekhez kapcsolódó ellenőrzés során a vizsgált sonkákkal szemben tizennégy esetben merült fel kifogás azok nem megfelelő sótartalma miatt, míg a hidegkonyhai készítmények mikrobiológiai vizsgálatánál három termékkel szemben merült fel kifogás. A tojásfestékek esetében két terméknél tártak fel jelölési hiányosságokat az ellenőrök. Valamennyi kifogásolt termék esetében hatósági eljárásra kerül sor. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában