Adóbevallás

2023.05.20. 16:20

Az az egy százalék is nagy segítség lehet

Idén is mindenki szabadon rendelkezhet befizetett adója egy plusz egy százalékáról. – Az egyik egy százalék felajánlható egy civil szervezetnek, további egy százalék pedig valamely vallási közösségnek, vagy a Nemzeti Tehetség Programnak – hívta fel a figyelmet Barlai Krisztina, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) baranyai szóvivője.

W. K.

Fotó: fran_kie

A korábbi évek adatai azt mutatják, hogy a legtöbben gyermekek gyógyítására és állatmenhelyekre szánják az egy százalékokat. – A támogatott szervezeteknek óriási segítséget jelentenek az adóforintok, a felajánlók évről évre milliárdok sorsáról dönthetnek – emelte ki a szóvivő. 

– A NAV honlapján közzétette azon civil szervezetek adószámát, valamint a vallási közösségek és a Nemzeti Tehetség Program technikai számát, amelyekre érvényes felajánlás tehető

 – tette hozzá. 

Fontos tudni, hogy a rendelkezőnyilatkozat akár a bevallás részeként, akár önálló nyilatkozatként is benyújtható a NAV-hoz a „22EGYSZA” lapon május 22-éig. Az szja egy plusz egy százalékáról rendelkezni legegyszerűbben KAÜ-azonosítóval (ügyfélkapu, elektronikus személyi igazolvány, telefonos azonosítás, arcképes azonosítás), az eSZJA-portálon lehet. 

 

Barlai Krisztina hangsúlyozta azt is, hogy a vallási közösség, illetve a Nemzeti Tehetség Program technikai számára szóló, korábban tett formailag érvényes nyilatkozatot a NAV mindaddig automatikusan figyelembe veszi, amíg a felajánló újabb nyilatkozattal nem jelöl meg másik technikai számos kedvezményezettet, vagy a korábbit nem vonja vissza. A civil szervezetek számára viszont – az elmúlt esztendőkhöz hasonlóan – továbbra is évente kell megtenni a felajánlást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!