A Mecsek gyöngye volt

2023.05.07. 11:33

Fényképek őrzik a Pécsi Vidámpark emlékét - galéria

Közösségi munkából épült a Pécsi Vidámpark, 1961. augusztus 20-án adták át.

Zs. J.

Már a kezdetekkor ezrek és ezrek keresték fel az akkor modern szórakoztató létesítményt. A város tovább bővítette, 1965-ben az Elvarázsolt kastéllyal, majd egy évre rá szabadtéri színpadot is kapott. 

Az évek alatt a vidámpark amortizálódott, a fiatalokat már nemigen kötötte le a dodzsem, a hullámvasút, a körhinta. A rendszerváltáskor már az utolsókat rúgta a korábban szebb napokat látott park, melynek a legkedveltebb a látogatók többsége szerint az Elvarázsolt kastély volt. 

A 2000-es évekig húzta ki a Pécsi Vidámpark. Akkor a közel ötven játékot évente már csak pár ezren használták. Ebben közrejátszott az is, hogy ugyanazok a játékok voltak, mint az 1970-es években, csak egy részüket teljesen benőtte a gaz, elrozsdásodtak. A Pécsi Vidámpark 2011. szeptember 1-én végleg bezárta kapuit. A játékai még egyszer életre keltek – beszédes ugyanakkor, hogy egy amerikai horrorfilm díszleteként. 

A magára hagyott vidámparkot megtalálták a fosztogatók. Az őrizetlenül hagyott épületekből mindent vittek: drótokat, vezetékeket, nyílászárókat, fákat. A düledező épületeket egy idő után elbontották, már csak a pénztár két tartóoszlopa emlékeztet arra, hogy évtizedeken át állt itt egy szórakoztató központ, amely az év szinte minden időszakában megtöltötte élettel a Mecseket.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!