Kerti munkára fel!

2023.05.20. 13:44

Gondozást igényel a fűtakaró a nyári hónapokban is

Kertes házakban a gyep ápolására külön figyelmet kell fordítani – szép fűtakarót nem elég csupán felnevelni, a rendszeres gondozására is időt kell szánni. A gyommentesítés sokszor reménytelennek tűnik, de kellő odafigyeléssel nem lehetetlen.

Wald Kata

Fotó: Imre György

Füvesítésre a kora tavaszi időszak és a nyárutó a legkedvezőbb – ahhoz, hogy a művelet eredményes legyen, vetés előtt legalább 10–15 cm mélyen, ásással vagy rotációs kapával elő kell készíteni a talajt, és ezzel együtt a szerves trágya, valamint nitrogén- és foszfortartalmú mű­trágya beviteléről is gondoskodni szükséges, hogy a növények a szükséges tápanyagokat a kezdeti fejlődésükhöz megkapják. Ha a terület gyomos, akkor a vetés előtt legalább két héttel a gazt el kell távolítani. 

 

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) arra hívja fel a figyelmet, hogy a boltokban nagyon sokféle fűmagkeverék – például árnyék-, szárazságtűrő stb. – kapható, fontos, hogy a kert adottságainak megfelelőt válasszunk. A talaj előkészítésére pedig nagy hangsúlyt kell fektetni, mert ez befolyásolja majd legjobban a fű szépségét. Egy négyzetméter területre általában 30–40 gramm fűmag szükséges, ennek egyenletes elosztása is a tetszetős fűtakaró alapfeltétele. 

– A gyep ápolása során a legfontosabb a rendszeres fűnyírás, ami elősegíti a fűfajok bokrosodását 

– hangsúlyozza a Nébih. – Kelést követően az első fűnyírást a fű 8 cm-es magasságánál érdemes elkezdeni, és ennél a magasságnál rendszeresen és időben kell megismételni. A nyírás elősegíti a bokrosodást, így a fű erősebb lesz, és könnyebben átvészeli a telet. 

A vetett fűvel együtt a magról kelő gyomnövények is ugyanúgy megjelennek, így az első gyomirtó szeres kezelést az első fűnyírást követően 10–14 nappal lehet elvégezni. 

A Nébih tájékoztatójában arra is kitér, hogy a rendszeres öntözés hazánkban szinte mindenhol elengedhetetlen, ami fokozottan igaz a nyári, aszályos hónapokra. Ezt inkább az esti, vagy hajnali órákra ütemezzük, a nappal kijuttatott víz nagy része ugyanis elpárolog, mielőtt a növény hasznosítaná, a napsütésben végzett locsolás pedig veszélyes, mert a tűző napban a vízcseppek perzselést is okozhatnak. 

Szélben a permetezés tilos

A szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy a növényvédő szereket kizárólag az engedélyükben szereplő előírásoknak megfelelően és a jóváhagyott kultúrákban szabad használni. A Nébih növényvédő szer adatbázisában a naprakész információk elérhetők, illetve a készítmények felhasználására vonatkozó tudnivalók megtalálhatók azok csomagolásán, címkéjén. 

– A vonatkozó előírások betartása minden növényvédő szert felhasználó számára kötelező – hangsúlyozza a Nébih. 

Ügyelni kell például arra, hogy permetezéskor a szer nehogy átsodródjon a szomszéd területére. Ezért szélben nem szabad végezni a tevékenységet, vagy olyan permetezőgépet használni, amellyel nem pontosan a kívánt célpontra juttatjuk a szert. 

A tápanyag-utánpótlással kapcsolatban pedig azt érdemes tudni, hogy ősszel célszerű foszfor- és káliumtartalmú műtrágyát a gyepre kijuttatni, hogy a tövek megerősödve, a raktározó szerveik kifejlesztésével a telet jobban viseljék. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!