Belefáradtak a háborúba

2023.05.07. 07:00

„Ha van pénzed, akkor minden megvásárolható Ukrajnában”

Utoljára tavaly volt otthon, Kárpátalján Kolozsvári László, aki mesélt az ukrán helyzetről, a háborúról, az oktatásról és a mindennapi életről.

Zsigmond József

Kolozsvári László kárpátaljai magyar, kettős állampolgár, 1996-ban került Esztergomba gimnáziumba, majd 2000-ben jött Pécsre egyetemre, azóta Pécsen él. 

– Édesapám és édesanyám a rendszerváltáskor sokat gondolkodtak azon, hogy mit kezdjenek magukkal. Arra jutottak, hogy maradnak Kárpátalján

 – mesélte családja történetét Kolozsvári László. – 2013-ban édesapám elhunyt, festőművész volt. Édesanyám középiskolai tanár. Öcsém Magyarországon járt iskolába, az egri Gárdonyi Géza Ciszterci Gimnáziumban végzett. Utána visszament, majd a beregszászi főiskolán folytatta tanulmányait. Biológiával foglalkozott, abból doktorált. Jelenleg oktat a beregszászi főiskolán.

Kolozsvári László tavaly év január 4-én volt utoljára Kárpátalján. Korábban évente 4–5 alkalommal utazott haza 2–3 hétre. Viszont, amióta kitört a háború (2022. február 24-én), nem járt odahaza, hiszen amint belépne Ukrajna területére, rövid úton már megkapná a behívóját, vinnék a frontra.

– Kezdenek az emberek a háborútól kifáradni: lelkileg, mentálisan. Kárpátalja területét, ha az alföldi területeket veszem alapul, akkor semmilyen támadás nem érte. Minden beszerezhető, de minden drágább lett. A mélypont tavaly október és idén február közepén volt, amikor áramszünetek nehezítették a mindennapi életet – mondta Kolozsvári László. – Az ukrán áramhálózatot folyamatosan bombázzák. Hiába mondhatjuk el, hogy Kárpátalját nem érte konkrét rakétatámadás, a hálózati összekötések, a rendszer fenntarthatósága miatt drasztikusan korlátozni kellett az áramfogyasztást. A nap 24 órájából 6 órát volt áram. Háromszor kétórás etapban, az egyik az éjszakába nyúlott – tette hozzá. 

Kolozsvári László családja Tiszaújlakon lakik, a házuk a magyar határtól 300 méterre található. Elmondása szerint a településről több család, kárpátaljai magyar kapott behívót.

– Ukrajna úgy működik, ha van pénzed, akkor minden megvásárolható, a katonaság is, de azért nem minden esetben. Minden településnek volt egy helyi védelmi csoportja, amelynek tagjainak azt ígérték, hogy őket nem viszik el a katonai szolgálatra. Néhány hónap múlva ezeket a helyi védelmi szolgálati embereket bevagonírozták, és elvitték

 – mesélte.

Földrajzilag Ukrajnának nincs olyan területe, amely ne lenne érintett a háborúban. Egy példát is említett. Ungváron van egy nagy autópiac, amelyet a katonaság körbezárt, gyűrűbe fogta, majd igazoltatta az embereket. Akinek nem volt megfelelő papírja, azt elvitték a frontra. 

Az édesanyja munkája által mesélt az oktatásról is Kolozsvári. Az iskoláknak kötelező volt kialakítani légoltalmi helyeket. Ha légiriadó van, akkor leterelik a gyerekeket a védelmi helyekre. Lehet, hogy tíz percre, de korábban előfordult olyan is, hogy órákra, akár napokra is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!