Turisztikai vonzerő

2023.05.03. 10:30

Hamarosan befejezik egy majdnem száz éve félbehagyott mohácsi templom építését

Amint arról beszámoltunk, a kormány döntésének értelmében a Mohács500 program részeként többek között befejezik a Fogadalmi templom majd’ száz éve félbehagyott építését is, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a jelenlegi, csonka tornyot egy igazi váltja fel.

m. b. (forrás: mohácsi újság.hu)

Forrás: PEM

A mohácsi csatavesztésre, valamint a közhiedelem szerint Trianonra is emlékeztetni hivatott Fogadalmi templomot – amelynek az alapjába körkörösen, a történelmi Magyarország 64 vármegyéjének 3600 településéről hozott földet helyeztek el – az 1920-as években kezdték építeni, és 1940-ben szentelték fel.

Az eredeti tervek is tartalmaztak egy tornyot – aminek végül csak egy tizenöt méter magas, csonka változata valósult meg. Az épületnek ezt a részét lapos tetővel fedték le, a toronysisak ugyancsak lemaradt róla.

Az építmény végleges befejezése ugyan már az ezredfordulót követően is több alkalommal felvetődött, ám máig sem valósult meg a beruházás, a templom néhány éve befejeződött, átfogó felújításának sem volt része. Azt egyelőre nem hozták nyilvánosságra, milyen megoldást alkalmaznak a most bejelentett építkezés alkalmával, érdemesnek tartunk feleleveníteni egy 2008-ban megfogalmazott elképzelést.

Az akkori elképzelések szerint hetven méter magasra törő toronyban negyvennyolc méteren kilátót alakítottak volna ki. A kilátó feletti részen a harangtorony, és a kereszt kapott volna helyet.

A terveket akkor el is készíttette az önkormányzat, az egyházmegyével akkor is egyeztettek, ők is támogatták az elgondolást. Azt remélték, hogy a pécsi EKF-program részeként, az egyházaknak jutó források segítségével valósulhat meg a beruházás, 2010-ig. A monumentális torony méreteit jól szemlélteti, hogy az közelít az azóta lebontott pécsi Magasház paramétereihez: a mostoha sorsú épület több mint nyolcvan méter magas volt. Az elképzelést a városvédők is támogatták, azt remélték, hogy így alaposan növekedne Mohács turisztikai vonzereje. A kilátóból nemcsak a város, és a Duna-part panorámája tárulhatott volna fel, hanem még a sátorhelyi emlékpark, valamint a bédai holtágrendszer is belátható lehetett volna. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!