Péterffy Attila kátyúmentes várost ígért

2023.05.26. 07:00

Hónapok óta óriási káosz a pécsi közlekedés - videó

Végig nem gondolt ötletnek köszönhetően Pécs közlekedése káoszba fordult a belvárosban. Péterffy Attila pécsi polgármester regnálása alatt egy korábban szinte sétálóutcaként működő utcára terelték a belvárosi autósokat, ahol az úttest tönkrement, hatalmas kátyúk tartkítják. Most felesleges sebességkorlátozó táblával akarják a problémát megoldani.

b. m.

Péterffy Attila pécsi polgármester programjában még kátyúmentes várost ígért, de az elmúlt hónapokban a Vince utcában lakók és az arra kényszerített tettyei, tágabb értelemben vett pécsi belvárosban élők inkább a kátyúkról és utcakárokról számolhatnak be. Mint az közismert, a Gyurcsány Ferenc DK-s vezérrel együttműködő pécsi önkormányzat ötlete miatt a Tettye utcán megszüntették a kétirányú forgalmat, azt a Mecsekoldalról lefelé egyirányúsították, ezzel együtt pedig részben sétálóutcaként funkcionáló, térkövekkel ellátott Vince utcára nyomták rá a felfelé tartó pécsi autósokat. 

Fotó: Laufer László

Miért van a káosz a belvárosi pécsi közlekedésben?

Az még hagyján, hogy nem egyszer dugók alakulnak ki emiatt az Ágoston téren, de az esőzések már januárban is gondokat okoztak a Vince utcában. Az felszín alatt futó Tettye-patak eldugult elvezetőjét pedig azóta sem tudta kitakarítani a városüzemeltetési vállalat, a Biokom Nkft., így az elmúlt napokban az utcakövek még jobban kilazultak, veszélyesek a járművekre, a gyalogosokra is. A lezúduló víz miatt már egy hagyományos autóval is kockázatos az utcán haladni, mert súlyos károsodást is okozhat a elektronikai rendszerben a sok víz. 

Bevetették a jolly jokert Pécs belvárosában

A pécsi közlekedés gondjaira tehát ezen a területen is megoldást kellene találni, ám eddig erre a pécsi baloldal, Péterffy Attila polgármester nem volt nyitott, hiába gyűjtöttek aláírásokat a helyiek az eredeti forgalmi rend visszaállítására. A napokban a kimozdult kövek miatt kátyússá váló útra azt a megoldást találták a Biokomnák, hogy az utca közepére egy, a hullámos útfelületre figyelmeztető táblát, illetve egy 30 kilométer per órás sebességkorlátozó táblát is elhelyeztek. Holott egyrészt az utcában nem is tudnak gyorsabban menni az autók, másrészt az utca elején már van egy korlátozó tábla, azt pedig nem is oldja fel semmi. 

 

 

 

Miért ömlik a víz Pécsett a belvárosban?

A város egyik fontos ivóvíz-ellátását szolgáló karsztforrásból eredő Tettye-patakra az elmúlt évszázadokban malmok, cserzőműhelyek települtek, ma már csupán történeti, építészeti emlékek emlékeztetnek erre. A főként nagyobb esőzések után bővizűvé váló patak a föld alá került, a felszínen mindössze egy kevéske víz csörgedezne, csakhogy a pécsi közlekedés nagy hányadáért, az önkormányzati utakért felelős vállalat, a Biokom Nkft. szerint az alsó eldugult rendszert ki kellene cserélni, ehhez két hét csapadékmentes időre lenne szükségük. 

Fotó: Löffler Péter

Miért van közlekedési káosz Pécsett az Egyetemvárosban és a Szigeti út környékén? 

A pécsi közlekedésben nemcsak a Vince utcai gondok borzolják a pécsi autósok idegeit. Mint megírtuk, a Szigeti úti bicikliút-építés és útjavítás csigalassú tempóban halad, ami miatt Egyetemvárosban is dugók alakultak és alakulnak ki. A vállalkozónak ugyanis a Péterffy Attila vezette baloldal olyan határidőt szabott meg, ami nem kényszeríti a céget a gyorsabb munkavégzésre, ezért várhatóan még a következő tanév indulásakor is megkeserítik a környéken lakók, dolgozók, tanulók életét a lezárások. Ráadásul ezzel párhuzamosan az építkezéssel szomszédos Petőfi utcában is dolgoznak, ami miatt további korlátozásokat kell a városlakóknak elszenvedniük. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!