A lakókat ezúttal sem kérdezték meg

2023.03.29. 19:51

Megint molyolnak valamit a tettyei Vince utcával

Megint valami történik úgy a Vince utca körül, hogy arról a helyiek, de még a képviselők is meglehetősen keveset tudnak. A baloldali városvezetők ugyanis megint elkottyintottak valamit az egyre rosszabb állapotba kerülő szakaszról. Azt nem tudni, hogy ezzel a lakosok egyetértenek-e, mert őket ezúttal sem kérdezték meg.

Bóka Máté

Fotó: Laufer László

A Biokom Kft. egy 80 millió forintos beruházási listát készített a kisebb-nagyobb vízelvezetési problémák megoldására. Ezek között például szerepeltették a Király utca–Nagy Flórián utca csapadékvízelvezetésének tervezését, a Kisbalokány dűlő csapadékvízelvezetését, vagy éppen az Abaligeti út melletti árok rendbetételét. A felsorolásban azonban nem szerepelt az a Vince utca, aminek vízelvezetése, illetve az arra ráterelt forgalom miatt is számos panasz volt

Egyrészt azért, mert megsokszorozódott az utca autós terhelése – van olyan család, amelyik a korábbi években szinte egyszer sem hajtott végig az úton, most pedig három autóval mindennap többször haladnak rajta. Ezt pedig a kisebb autósforgalomra, részben sétálóutcai funkcióra elkészített utca kövei nem bírták, elmozdultak. Minderre rátett még egy lapáttal a csapadékos időjárás is, ami szintén alámosta a burkolatot, mára balesetveszélyessé téve az ottani gyalogos, kerékpáros közlekedést. A helyiek több fórumon is tiltakoztak, aláírásokat is gyűjtöttek, de sem a baloldali, MSZP-DK-s városvezető koalíciót erősítő P. Horváth Tamás képviselő, sem a pécsi polgármester, Péterffy Attila nem foglalkozott ezekkel érdemben, valódi válaszra sem méltatták a lakosokat.

Kérte, hogy kerüljön be vízelvezetés

Ilyen előzmények után vetette fel módosítóindítványként Csizmadia Péter fideszes frakcióvezető, hogy a Biokom NKft. vegye fel az említett beruházási listájára a Vince utca csapadékvízelvezető rendszerének tervezését is, hogy az ott kialakult probléma megoldódjon. 

– Az elmúlt években jelentkező villámárvizek tesztelték a csapadékelvezető rendszert, bebizonyosodott, hogy nem elégséges – mondta, hozzátette, hogy a szomszédos Hamerli-parkból is hordalék érkezik az utcára. Nem tudják a helyiek a normálisan használni az utcát, ezért lenne érdemes átgondolni, hogy miként lehetne ennek az utcának a csapadékvíz-elvezetésén javítani, s meglátjuk, hogy miből lehet finanszírozni – mondta a frakcióvezető. 

Állítólag cserélik majd

Kiderült, bár Biokom ezt nem szerepeltette a listán, Ruzsa Csaba alpolgármester szerint a Vince utca rendbetételét a cég már el is kezdte. Ruzsa állítása szerint a vállalat városüzemeltetési jelentését is bekérte, hogy most hol tartanak munkával és idén még mire kerül sor. Ruzsa elmondta, a cég szerint a felszín alatti vízkövesedés miatt eldugult csőszakasz tisztítást elvégezte, de ezzel csak részleges javulást ért el, mert nem tudta teljesen kitisztítani csövet, ezért már megrendelte a teljes csőszakasz cseréjét. A munkát viszont csak akkor lehet elvégezni, amikor két hétig nincs csapadék.

Inkább rengeteg pénzt elköltenek

Mint közismert, az utca burkolatát még a kulturális fővárosi programban fektették le, akkoriban Ruzsa Csaba vezető szerepet töltött be a programban, így ráhatása is lehetett arra, hogy mi és hogyan készüljön el, valósuljon meg. 

– Nyugodtan mondhatom azt, hogy az EKF idején nem ekkora forgalomra tervezték a burkolatot, amit a Biokom szerint szilárd ágyazatba kell helyezni, ezt meg is fogja tenni a idén – közölte Ruzsa Csaba, aki azonban arról mélyen hallgatott, hogy éppen a baloldali önkormányzat döntésének nyomán sokszorozódott meg a forgalom a utcában, ami miatt most komolyabb beavatkozásra van szükség. A fentiekből pedig az is következik, hogy P. Horváth Tamás képviselővel egyetemben az önkormányzat egyáltalán nem tervezi azt, hogy a tiltakozó lakosok kérésének eleget téve visszaállítja a korábbi forgalmi rendet. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!