Ez csak az egyik fejlesztés volt

2023.05.05. 13:39

Ivánbattyánban van az ország legszebb kisboltja

Csütörtök délután Gyopáros Alpár, a Modern Települések Fejlesztéséért felelős kormánybiztos és Hargitai János országgyűlési képviselő jelenlétében adták át a Magyar Falu Program keretében megújult kisboltot.

Zs. K.

A jelenlegi bolt épülete 1936 elején épült díszes, jómódú parasztház, amely már 1990 években is boltként működött, illetve az épület hátsó részében italbolt üzemelt körülbelül a 2000-es évekig. A Pilgermajer család 2020. augusztusában döntötte el, hogy belevág egy saját vállalkozásba és bérbe veszi az épületet, ami akkor nagyon rossz állapotban volt. 

A Magyar Falu Programnak köszönhetően felújították a villamoshálózatot, napelemeket szereltek fel az épületre, új bútorokat, és berendezéseket szereztek be, klímát és kamerarendszert telepítettek az üzletbe, ezen felül pedig egy szociális helyiséget is kialakítottak, így már minden hatósági előírásnak megfelelnek, emellett még kisebb látványosságnak is tekinthető a kistelepülésen. Gyopáros Alpár például úgy jellemezte: „ilyen gyönyörű kisboltot még nem láttam, pedig a munkámból adódóan elég sok helyen megfordulok az országban a kistelepüléseken”. 

A 120 lakosú Ivánbattyánban az elmúlt három évben jelentős fejlesztések valósultak meg. Czigler Regina, a község polgármestere elmondta, nagyon örültek a Magyar Falu Programnak, ki is használták a kínálkozó lehetőségeket. Ennek eredményeképpen megújulhattak a falu belterületi útjai, ezen kívül kültéri sportparkra, közterület karbantartását szolgáló eszközökre, közösségi tér fejlesztésére és játszótérfejlesztésre nyertek támogatás. 

– A rendszerváltás előtt itt nem történt semmi. 1990-ben kezdődött a változás, és az utolsó pár év mondható a legszebbnek. A legnehezebbnek, de egyben a legszebbnek. Komoly beruházásokat 2019. óta tudtunk végezni – mondta a községvezető. Hozzátette, vannak még terveik, mint járdafelújítás, a temetőút rendbehozása, a falubusz cseréje, de nem elégedetlenek, hiszen valóban jelentős fejlesztésekre nyertek támogatást az utóbbi 3-4 évben. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!