Véget ér a bújócska

2023.05.26. 14:00

Május végén kiszabadulhat a Zsolnay-kút, lebontják a paravánt

A város ikonikus jelképe a pécsi Zsolnay-kút, amelyet tavaly nyáron kezdtek el felújítani.

Zs. J.

Fotó: Laufer László

A kút története Zsolnay Vilmoshoz köthető. A neves gyáros 1908-ban felajánlotta, hogy a város alkalmas parkjában felállít egy díszkutat. A következő tavasszal már meg is bízta Pilch Andor műépítészt a tervek elkészítésével, és város vezetésével tárgyalások kezdődtek a kút elhelyezéséről. 

A végén megállapodtak abban, hogy a díszkút az Irgalmasok templom előtti térre kerül. Az 1912. december 18-án Zsolnay Miklós értesítette a város vezetőségét, hogy az emlékkút elkészült, átvehető. A kutat 1913. február 6-án át is vették, és a városházában raktározták. A díszkút felallításra várni kellett, nem várt (első világháború) események miatt.  A díszkút a városháza helyiségéből 1923-ban az Ágoston téri iskola pincéjébe került, majd ünnepélyes keretek között 1930. májusában felállították a téren.

Tavaly nyáron nekiálltak a Zsolnay Vilmos-kút restaurálásának. Az évek alatt a kút több helyen megrepedt, apró részek törtek le belőlük. A munkálatok során a négy bikafejből kettőt cserélnek le. Ezek közül az egyik egy több mint 100 éves eredeti példány, a másik pedig egy 1982-es másolat. A másik kettőt 2000-ben tették fel, ezeket is javítják. A felújítás nem csak a bikafejeket, hanem a kút teljes egészét érinti. 

– A felújítás várhatóan május végéig tart majd – mondta el a megkeresésünkre a Biokom Nonprofit Kft. sajtósa. Zs. J.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!