Idén 110 évesek

2023.05.01. 20:39

Pécsett ünnepeltek a régió cserkészei

A régió cserkészei április végén Pécsett tartották a hagyományos Szent György Napjukat, és az eseményen 300 cserkész gyűlt össze. A fiatalok Somogyból, Tolnából, Baranyából, a horvátországi Vörösmartról, néhányan pedig az Egyesült Államokból érkeztek.

M. B. E.

A kép illusztráció

Fotó: Sirisak_baokaew

Az idén 110 éves Magyar Cserkészszövetség (MCSSZ) országunk legnagyobb ifjúságnevelő szervezete, jelenleg közel 15 ezer aktív tagja van – tudtuk meg Várdai Levente kerületi elnöktől. Az MCSSZ sugyanis több vármegyére kiterjedő kerületekre oszlik, ezen belül a VI. Dél-dunántúli cserkészkerület Somogy, Tolns és Baranya vármegyét foglalja magába.

A kerület központja Pécs, ahol a cserkészek 60 százaléka él. Összesen 1400 aktív cserkésszel rendelkezik a régió, de több száz felnőtt cserkész és családjaik is ide kapcsolódnak. Ennek köszönhetően a VI. Dél-dunántúli cserkészkerület a legnagyobb, a legnépesebb vidéki cserkészkerület az országban.

Az első vidéki cserkészcsapatot egyébként Pécsett alapították 1915-ben, és itt több nagymúltú, valamint egészen friss alapítású csapatok is vannak, összesen 18 működő cserkészcsapat tevékenykedik a kerületben. Méretüket tekintve változó nagyságúak, akad 170-200 fős, de van 40-70 fős is.

A baranyai csapatok Pécsen, Pécsváradon, Pincehelyen, Hosszúhetényben és Mohácson találhatók, emellett a régióban Kaposvár, Paks, Dunaföldvár, Siófok, Szekszárd, Lad, Balatonboglár is rendelkezik saját csapattal. Rendszeresek a cserkésztáborok, azzal a céllal, hogy év közben őrsi rendszerben (korosztályos kiscsoportban) és játékos módon elsajátított tudást és készségeket a gyakorlatban is kipróbálják. A gyerekekkel közösen alakítják ki az erdei tábor helyszínét, felállítják a sátrakat és a különböző szükséges építményeket (pl.: ebédlő, zuhanysátor, táborkapu, tábori zászlórúd stb.).

Alkalmazzák a megtanult csomókat, esténként népdalokat énekelnek, közösségi játékokat játszanak. A közösen töltött napokat reggeli és esti szertartással keretezik, eléneklik a Himnuszt és van kollektív imádkozás is.

Túráznak a környéken és általában sportnapot is tartanak. A cserkészcsapatok egyénileg rendezik évközi programjaikat, ám a Szent György Nap a

legjelentősebb közös ünnep, hiszen ez a védőszentjük és példaképük, s ezen a napon megújítják a cserkészfogadalmakat. Két évente pedig a kerület cserkészcsapatai közös programra gyülekeznek, ez történt idén 2023. április 21–23. között Pécsett a Nagy Lajos Gimnáziumban, ahol cserkész véradást is  szerveztek.

Az MCSSZ hivatalos Facebook oldalán további információk is találhatók:  https://www.facebook.com/MCSSZ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!