Kiakadt a polgármester

2023.05.21. 20:01

Péterffy szerint „lefikázták" a 80 milliós prémiumosztogatásukat

A baloldali városvezető kiakadt, mert Berényi Zoltán, az ÖPE–KDNP képviselője felolvasta azokat a prémiumkitételeket, amik alapján az önkormányzat idén 80 millió forintot osztana ki a vállalati vezetők között prémium gyanánt. A jelenlegi polgármester, Péterffy Attila szerint Berényi „fikázta” a cégvezetői prémiumkiírásokat, pedig ezekért „meggebednek” majd az igazgatók. Ismert, Pécsen 1,27 milliárdos veszteség után is jár a jutalom.

Bóka Máté

Fotó: Laufer László

A baloldal által „kőkeménynek” nevezett prémium­feltételeket olvasta fel Berényi Zoltán, az ÖPE–KDNP képviselője a minap, amelyek között megemlítette, hogy az állatkert esetében azért jár a cégvezetői prémium, hogy 30 napon túli lejárt szállítói tartozása, valamint 12,6 milliónál nagyobb vesztesége nem lesz a cégnek, a Biokom Nkft.-nél pedig például arra, hogy 2023–2024-re vonatkozó, 12 milliós önkormányzati képviselői keretből megvalósítandó fejlesztéseknek nem a fele, hanem annál tíz százalékkal nagyobb hányada megvalósul még idén.

Hozzátette: a Pécsi Kommunikációs Központ Kft.-nél nullás eredmény után adnak már pluszpénzt a cég igazgatójának, vagy éppen a városi online propagandaportál olyan nézettségi mutatói után, amelyet egy kertvárosi egyesület is elér Berényi szerint. Az egyébként pályázatokkal foglalkozó Pécsi Városfejlesztési NZrt.-nél szintén nullás eredmény után már jár a prémium, illetve arra is, hogyha legalább három uniós pályázatot beadnak és azok nyernek is. Ezzel kapcsolatban azt is elmondta, hogy számos civil szervezetet ismert, amelyik akár négy pályázatot is sikerrel teljesített. Kitért arra is, hogy a Tettye Forrásház Zrt. vezére 1,27 milliárdos veszteség után is kaphat prémiumot, de ha az államnak átadták volna a céget, biztosan nem adtak volna ilyen teljesítményre pluszpénzt.

Péterffy Attila, pécsi polgármester Berényire úgy reagált, hogy szerinte a pécsiek „halálra röhögik magukat” a mondandóján, mert a „napnál is világosabb, hogy fogalma sincs arról, hogy a cégek milyen állapotban vannak, milyen körülmények között működnek”. Péterffy még oktatott is, felszólítva a képviselőt, hogy „mélyedjen el abban, hogy az adott cég az igazgatói prémiumkitűzés nélkül milyen mutatókat hozna, mielőtt fikázna”. Szerinte ezek a célok reálisan elérhetőek, de „meggebednek” értük a vezetők.

Kiderült az is, hogy a prémiumcélokat Péterffy Attila és egy városházi dolgozó alkotja meg – állítólag – konzultálva az adott vállalat igazgatójával. A szóban forgó személy azonos lehet azzal, aki a Pécsi Vagyonhasznosítónál HR-igazgatóként úgy kapott bruttó 1 millió forintos fizetést, hogy közben a cégnél félmillióért alkalmaztak HR-vezetőt. A vagyonhasznosító vezetői juttatásait tartalmazó listából már kikerült ugyan, de az egyik közösségi oldalon még a cég alkalmazottjaként szerepel, ugyanitt a pécsi önkormányzat tanácsadójaként is fel van tüntetve. Egyébként Péterffyvel a korábbi munkahelyükön, a francia multinál dolgoztak együtt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!