Közgyűlés

2023.05.19. 20:00

Pécs polgármestere így vélekedik: Nekem nincsenek díszcigányaim!

Csak néhány durván közgyűlés-függő pécsi hallhatta és láthatta azt kedd éjjel, ahogy Péterffy Attila, Pécs jelenlegi polgármestere a közgyűlésben a „díszcigány” kifejezést használva fejtette ki az álláspontját a romákkal kapcsolatban.

B.M.

 Éppen akkor, amikor a Pécsi Roma Nemzetiségi Önkormányzat kérését próbáltak meg újra lecsavarni.

Néhány hónappal ezelőtt Varga István, a Pécsi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke próbálta elérni, hogy a hivatali utat betartva, kérését az önkormányzati közgyűlés elé vigye azért, hogy a munkájuk, feladatuk ellátásához szükséges forrást érdemben biztosítsák. Akkor odáig fajult a dolog, hogy felszólalása közben egyszerűen „kiröhögték”, amire indulatosan válaszolt. A polgármester ekkor el akarta tőle venni szót, és megfedte a roma elnököt. Ilyen méltatlan körülmények között gyakorlatilag lecsavarták a romák kérését, akik egyébként azt nehezményezték, hogy az önkormányzat által használt helyiség rezsiköltségeire sem elég az éves 1,2 milliós támogatás.

Megalázták és provokálták az elnököt

Kedden késő este újabb fordulat történt, mivel Varga István nem adta fel, és újra a közgyűlés elé próbálta vinni az ügyüket, csakhogy ezúttal sem igazán akartak vele együttműködni és partnerként kezelni. A DK-s nemzetiségi tanácsnok, Auth István ugyanis az előző nap úgy bocsátotta szavazásra a romák indítványát a többi nemzetiségnek a Nemzetiségi Tanács ülésén, hogy azt megalázónak és provokatívnak értékelte Varga István.

– Hatalmas megaláztatás ért engem és a roma önkormányzatot, mert úgy tették fel a kérdést, mintha a romák többletforrást kértek volna, de nem többletet kértünk, hanem azt, hogy maradéktalanul tartsák be a nemzetiségi törvényt – mondta. Ezt tagadta Auth István, mindenesetre a nemzetiségi tanács elutasította a kisebbségi önkormányzat kérvényét.

Akár a bíróságig is elmegy a jelenlegi városvezetés

A közgyűlésen aztán Nyőgéri Lajos szociális ügyekért felelős alpolgármester már arról beszélt, hogy szerinte a törvényt betartják, de készek a bíróságig is elmenni azért, hogy tisztázzák, milyen forrás jár a kisebbségi önkormányzatoknak. Az önkormányzat végül saját verzióval állt elő, de Varga István nem hagyta magát, és még hétfő éjjel saját előterjesztést készített. Ezt viszont a Gyurcsány-pártok pécsi polgármestere, képviselői nem akarták napirendre tűzni, így Kővári János, az ÖPE–KNDP frakcióvezetője vette volna a nevére. Aki azt mondta, hogy személyi költségekre nem is kértek pénzt, csupán a dologi kiadásukra és a baloldalnak van olyan biztosa – érdemi eredmény nélkül –, akinek havonta annyit adnak, mint a roma kisebbségi testületnek egy évben.

Szokás szerint ismét kihasználják a kisebbséget

Bognár Szilvia, a Tiszta Kezek Frakció vezetője arról szólt, hogy a politikai elitnek az a szokása, hogy amikor az érdeke úgy kívánja, akkor szereti kihasználni a kisebbséget, főleg a romákat. A jelenlegi polgármester, Péterffy Attila viszont úgy fogalmazott, hogy „nekem nincsenek díszcigányaim, se másmilyen cigányaim”. Azt is mondta, hogy abban segít a romáknak, hogy a kormánytól több pénzt kérjenek, mert a probléma nem pécsi, hanem országos.

Kővári azt javasolta, hogy a nemzetiségek egymásnak ugrasztása helyett mindegyik önkormányzatuk támogatását objektív kritériumok alapján lélekszámhoz, és az ellátandó feladathoz kössék és vizsgálják felül a finanszírozásukat és növeljék meg a teljes keretet.

A döntés alapján végül elnapolták az ügyet, és a következő közgyűlésen tárgyalják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!