Pünkösd szimbólumai

2023.05.27. 11:30

Tűz, szél, galamb és rózsák jelzik a Szentlélek ünnepét

Pünkösd keresztény ünnepe a Szentlélekről való elmélkedés és ünneplés ideje. Gazdag szimbolika jellemzi, amelyek legtöbbje ősi, vallási jelentéstartalommal bír. Pünkösd legfontosabb szimbólumai közé tartozik a tűz, a szél, a galamb, a víz, a vörös szín, az olaj és a pünkösdi rózsa is.

m. r.

Fotó:

A Szentlélek égető tüze a pünkösd egyik központi szimbóluma, amely a Szentlélek jelenlétét, működését jeleníti meg. Az Apostolok Cselekedetei szerint a tanítványok pünkösdkor a Szentlélek leszállását tűznyelvek formájában tapasztalták meg. A tűz a szenvedélyt, a megtisztulást és a lelki átváltozást is jelenti, a lángolást, amely Jézus első követőit magával ragadta, a lendületet, amely hit befogadására és továbbadására ösztönözte őket.
 

Fotó: Picasa

Tomboló szélként érkezik
A bibliai elbeszélésben a Szentlélek tomboló szélként nyilvánul meg, amely betölti a házat, ahol az apostolok tartózkodtak. A szél a Szentlélek inspirációját, erejét és vezetését is jelképezi, amely új horizontok felé indítja a keresztényeket, ihletet és bátorságot ad az evangélium terjesztéséhez.
 

A legismertebb a galamb
A galamb a béke és az isteni jelenlét szimbóluma, amely a pünkösdi történethez is kapcsolható. Jézus megkeresztelkedésének történetében egy galamb jelent meg a Szentlélek jeleként. A galamb a békét, a kegyelmet és a Szentlélek szerető jelenlétét is jelképezi a hívők életében, gyakran válik ábrázolások témájává.

 A megújító víz jelképe
A víz a lelki megtisztulás és megújulás szimbóluma. Pünkösdkor a víz a Szentlélek keresztségéhez kapcsolódik, amely a bűnöktől való megszabadulást és a hitben való új életet jelképezi. A Szentlélek átalakító erejét is jelképezi, amely a kegyelem kimeríthetetlen forrásaként árad ki.

 Ragyogó vörös szín
A tűzhöz kapcsolódva a piros szín széles körben használatos pünkösd jelképeként. A katolikus szentmiséken a papi miseruha színe is ez. A Szentlélek tüzét, szeretetét és szenvedélyét idézi, életerőt, a hit égő lángját idézi a hívők szívében.
 

Olaj, mint ősi szimbólum
Az olaj is a pünkösdhöz kapcsolódó jelkép, amely a Szentlelket és az ő gyógyító, megszentelő és felkenő erejét jelképezi. A pünkösd tájára időzített bérmálkozási szertartások során a katolikus egyházban olajjal kenik a hívek homlokát, jelezve ezzel az Istentől kapott küldetésüket, amelyben a Szentlélek vezetése segíti útjukat. Az olaj Szentlélek gyógyító és megnyugtató jelenlétét is jelképezi, aki a vigasztaló szerepét tölti be a keresztények életében.
 

A népszerű pünkösdi rózsák
A pünkösdi rózsák, avagy bazsarózsák nemzetsége a magyar népdalok világából is ismert, ám a római panteon tetején behulló rózsaszirmok is a Lélek kiáradását jelzik. Hazánkon kívül Svájcban, Németországban, Ausztriában, Hollandiában és Olaszországban is a virág neve az ünnephez kötődik, jelezve a virágzásuk idejét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!