Átvilágítás

2023.06.19. 20:00

A százmilliós ügyvédi munkáról csak néhány oldalon számoltak be Péterffyék

Nem adtak ki semmilyen dokumentumot, amelyekkel a baloldali önkormányzat - rendszerint megkérdőjelezhető - állításait ellenőrizni lehetne az átvilágításokról. Az viszont biztos, hogy az átvilágítás hasznaként, sikereként aposztrofált félmilliárdos tétel például a korábbi, baráti szocialista városvezetők sara. Mindenesetre a 100 milliót felmarkoló politikai megbízott ügyvédek munkáját néhány oldalon mutatták be.

Bóka Máté Ciprián

A pénzügyi és ellenőrzési bizottság hétfőn tárgyalta volna részleteiben azokat az átvilágítási anyagokat, bizonylatokat, megbízási szerződéseket, jelentéseket, amikkel ellenőrizhetővé válhatott volna a Péterffy Attila pécsi polgármester által egy meghatározott baloldali ügyvédi körnek átvilágítás címén kifizetett tízmilliók sorsa. Csakhogy egyetlen egy ilyen dokumentumot nem csatoltak a hétfői bizottsági előterjesztéshez. 

Csizmadia Péter, a pénzügyi és ellenőrzési bizottság elnöke elmondta, kérésére tűzte napirendre a bizottság az átvilágítási anyagokat, de a Ruzsa Csaba alpolgármester által jegyzett előterjesztéssel megtagadták a szerződések, számlák és teljesítésigazolások kiadását, ehelyett az ügyvédek kétséges eredményességéről kaptak egy propagandaanyagot. 

Szocialista ügylet volt

Mindenesetre a propagandaanyag részleteiben is súlyos kérdéseket vett fel például a pécsi kispiac ügyével kapcsolatban. 
2008-ban szocialista városvezetés volt, amelyben részt vett az a Nyőgéri Lajos, aki alpolgármesterként most Péterffy Attila egyik kulcsembere a városházán. A 2008-ban még az MSZP-t erősítő Kunszt Márta jelenleg a DK színeiben ül a koalícióban,  és akkoriban az a Tóth Bertalan volt a város alpolgármestere, aki Péterffy kampánya felett is bábáskodott Puch László MSZP-s oligarchával egyetemben. Tehát ez volt az az év, amikor túladott a városi vagyonhasznosító (akkori nevén Pécs Holding) a pécsi kispiacon és amivel kapcsolatban a mostani baloldal átvilágítási eredményt emleget. 

Az akkori ügylet lényege az volt, hogy az értékes belvárosi területet annak fejében kapja meg a magánvállalkozó, hogy új piacot épít fel és üzleteket ad át. 2009-től a nemzeti oldal többször is módosította a szerződést a város javára – például 2017-ben is –, még a rendőrséghez is fordultak az ügyben, de a másik felet objektív akadályok – a válság okozta évekig tartó építőipari visszaesés – is késleltette. Megírtuk, tudomásunk szerint az ügy rendezését a 2019-es választás után elküldött előző, jobboldal által kinevezett vezérigazgató készítette úgy elő, hogy azt a mostani önkormányzat sajátjaként tálalhassa. 

Erre most azt írják az ezzel kapcsolatos előterjesztésben, hogy az ügyvédek az átvilágítással szereztek vissza 512 milliós vagyont, holott időközben megépültek azok az üzletek, ingatlanok, amiket a magáncég átadott a városnak. 

Rögtön eladták...

Hasonló konstrukcióban valósult volna meg a központi menza területének fejlesztése, amelyet egy projektcégnek adtak el az előző városvezetés idején, szintén annak fejében, hogy ingatlanokat kap vissza a város majd. Mivel azonban esélyt sem adott a baloldal a projekt elindítására, hiszen azonnal tisztogatásba kezdtek 2019-ben, így nem is valósulhatott meg a fejlesztés. Az ügyben ugyan feljelentést tettek Péterffy politikai célzatú ügyvédei, de a rendőrség lezárta a nyomozást. (Érdekesség, hogy a laikus számára az ezzel kapcsolatos városi honlap grafikája is megtévesztő, hiszen egyfajta folyamatként ábrázolja a történéseket, amiből azonban az maradt ki, hogy a rendőrségi vizsgálat nem talált bűncselekményt. Péterffy emberei viszont belelátták, és magánvádas eljárást indítottak.)

Ezzel kapcsolatban annyiban csúsztatnak is a városházi dokumentumban, hogy több mint 200 milliós megtérülésként beszélnek a menzatelekről, mert azt visszaszerezték, és rögtön utána el is passzolták. Csakhogy a 200 milliós megtérülésnél arról nem szólnak, hogyha engedték volna a projekt megvalósítását, akkor vajon a város mekkora visszaadott vagyonnal gyarapodhatott volna?

Egy kétoldalas melléklet

További 200 milliós sikert is kimutattak az ügyvédek munkájának gyümölcseként, ezek különböző szerződések felbontása, vagy újrakötése kapcsán jelentkeztek az önkormányzat szerint, viszont ezek valóságtartalmát nem lehet ellenőrizni, mert semmilyen dokumentumot nem csatoltak a propaganda mellé. A baloldali városháza egyébként azt is állítja, hogy eddig 100 millióba került az pécsi önkormányzatnál az átvilágítások ügyvédi díja, ami tízszeresen megtérült. A 100 millióba került munkáról szóló, a bizottsági előterjesztéshez csatolt melléklet mindössze két oldalas.

A nem elfogult ügyvéd

Az átvilágításokat az a Bodnár Imre vezeti, aki MSZP-s parlamenti képviselőjelöltséggel, valamint a kamarai elnökséggel is próbálkozott sikertelenül. Jelenleg pedig Gyurcsány Ferenccel együttműködő városvezető koalíció névadó egyesületének elnöke.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!