Nem éri meg száguldozni

2023.06.22. 16:40

Átadták és üzembe helyezték Baranya első Trafiboxát – galéria

Rajnai-Zsíros Krisztina

Fotó: Löffler Péter

Átadták és üzembe helyezték Baranya vármegye első Trafiboxát, amely az Újpetre belterületén közlekedő gyorshajtókat fogja – a helyiek és a rendőrség reményei szerint – lelassítani. Kraft Ferenc, a község polgármestere elmondta, legalább 20 éve próbálják lelassítani Újpetre belterületén a gyorshajtókat. Az elmúlt időszakban a villányi térség felkapottsága révén nagyon nagy az átmenő forgalom a településen.

Azt tapasztalták, hogy aki az autópályán 200-220 kilométert levezet 130-140-es tempóval, az igen nehezen lép vissza a normál sebességre. Gyorshajtásra csábítja őket még a Kozármislenytől kezdődő hosszú egyenes útszakasz, és amikor beérnek ide, a falu közepére, akkor gyakori, hogy még 90 km/h-val haladnak. Ezt a problémát próbálta az önkormányzat a rendőrséggel és a Magyar Közút Zrt-vel közösen megoldani.

– Előrelépés volt az is, hogy 40-es korlátozást sikerült elérni. Előrejutás volt, hogy az aszfaltra a Magyar Közút munkatársai felfestették a gyerekek jelenlétére figyelmeztető útjeleket. Sikerült megegyeznünk és engedélyt kaptunk arra is, hogy felszereltethessük a villogó sárga lámpákat a település két azon részén, ahol az iskola és az óvoda van, és most a rendőrség az ORFK jóvoltából sikerült ezt az egységet megkapnunk

 – mondta Kraft Ferenc.

Kósa Anett rendőr őrnagy, a Közlekedésrendészeti Osztály megbízott vezetője elmondta, az üzembe helyezett Trafibox nagy segítséget fog nyújtani a főbb baleseti okokkal kapcsolatos szabályszegések kiszűrésében, hiszen köztudomású, hogy még mindig a gyorshajtás az elsődleges baleseti ok. Ennek visszaszorítása érdekében nagy segítség az, hogy lehetőséget kaptak arra hogy egy közös együttműködés eredményeképpen tudják a gyorshajtókat kiszűrni a forgalomból.

A trükkös doboz adja a sebességmérő eszköz áramellátását, és a fizikai behatásoktól is megvédi a készüléket. Hogy épp benne van-e a boxban a Traffipax, azt az autós már csak akkor fogja meglátni, amikor odaér elé. Azt nem lehet tudni, hogy hol és mennyi Trafiboxot telepítenek még Baranyában, de az biztos, hogy lesz még – tudtuk meg a rendőrségtől.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!