Pontosak a sebességmérők

2023.05.23. 14:00

A boltban sem vitatjuk, hogy mennyit mutat a mérleg

A traffipaxnál megszűnt a korábbi években alkalmazott tűréshatár, vagyis, a mért adatok szerint bírságolnak a rendőrök.

Zs.J.

Fotó: Nagy Balázs

Megváltozott a járművek bírságolása májustól, sebességtúllépést már a mért sebesség alapján állapítja meg a rendőr. Korábban a traffipaxok hibahatárának eltérése 100 kilométer/órás sebességig három kilométer/óra volt, míg felette három százalékos eltérést toleráltak.

– Május elsejétől a sebességellenőrzéssel érintett jármű esetében a jogilag elfogadott sebesség az az érték, amelyet a hitelesített sebességmérő mért. A rendőrségnek nincs lehetősége ettől eltekinteni – válaszolta megkeresésünkre a rendőrség sajtóosztálya. Mint írták, az elmúlt években a rendőrség által használt eszközök oly mértékű technikai fejlődésen mentek keresztül, amely mára már nem indokolja a korábban alkalmazott tűréshatárt a sebességellenőrzések során.

Májustól akár egy kilométer/óra mért sebességtúllépést is szankcionálhatnak. Az új gyakorlat bevezetését követő időszakban – mint a rendőrség közölte – egy türelmi időszak lesz, a jármű megállítását követően elsősorban a járművezetők figyelmét hívják majd fel a lehetséges jogkövetkezményekre.

A rendőrség felhívta a figyelmet, hogy a sebességmérő nem csal: a boltban sem vonjuk kétségbe az áru súlyát. Ha mégis van minimális eltérés, az mindig felfelé tapasztalható, vagyis kicsivel többet mutat a jármű kilométerórája. 

Baranyába is kerülnek új trafibox 

A közelmúltban számos trafiboxot helyeztek, illetve helyeznek ki a közutakon. Trafibox sebességmérésre használt berendezések ideiglenes elhelyezésére kialakított tárolódoboz. A doboz fizikai védelmet nyújt a sebességmérő készüléknek, külső és belső speciális kialakítása biztosítja a benne elhelyezett berendezés szakszerű működésének feltételeit. 

A trafiboxok kihelyezését a helyi önkormányzatok igényelhetik az illetékes rendőr-főkapitányságtól, ahol a szakemberek megvizsgálják a baleseti statisztikák és egyéb tényezők figyelembe vételével a lehetséges helyszínt.

– Baranyában a trafiboxok kiépítése folyamatban van, bővebb tájékoztatást a munkálatok befejezését követően tudunk adni – válaszolta megkeresésünkre a Baranya Vármegye Rendőr-főkapitányság.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában