Indul a diákmunka

2023.06.22. 14:00

Az önkormányzatok is többféle munkát kínálnak a fiataloknak

Idén nyáron is van lehetőségük a diákoknak munkát vállalni az önkormányzatoknál. Júliusban és augusztusban is néhány fiatal segítheti, hol a hivatali munkát, hol a rendezvények lebonyolítását, hol pedig a közterületek karbantartását.

Rajnai-Zsíros Krisztina

salföld

Az elmúlt héten kellett leadniuk az önkormányzatoknak, hogy hány főre tartanának igényt a nyári diákmunka program keretében. Ezt a város- és községvezetők, amennyire tudták, a jelentkezők, illetve az érdeklődők száma alapján tették meg, és ezen a héten sorra kapják a visszaigazolásokat a Baranya Vármegyei Kormányhivatal járási hivatalainak Foglalkoztatási Osztályától, hogy hány fő foglalkoztatására kapnak bértámogatást. 

Siklóson (az önkormányzatnál) például júliusban és augusztusban 11-11 diák dolgozhat, ők főként a turisztikailag frekventált helyeken segítenek a turisták eligazodásában, emellett rendezvények lebonyolításában is részt vesznek. A Siklósi Várszínház Kft. külön alkalmazhat diákokat. Mint Szentgyörgyváry Péter várkapitány elmondta, a júliusban 4, augusztusban pedig 5 fő fog dolgozni a vár csapatával, napi 6 órában. 

A fiúk a pakolásban, a várkert karbantartásában vesznek részt, tehát ők nagyrészt fizikai munkát végeznek majd, míg a lányok a büfében a kiszolgálásban segíthetnek, és a vár Játékországában. Mint a várkapitány fogalmazott, nem lesz túlságosan megterhelő a feladat, de szükség lesz a fiatalok munkájukra a nyári szezonban. 

Villányban szintén a rendezvények lebonyolításában segítenek majd a diákok, és a Művelődési Ház igazgatójának koordinálásával végzik majd a rájuk bízott feladatokat. Emellett a Diófás téren lévő információs pultban is diákok fogadják majd az érdeklődő vendégeket. 

Harkányban a polgármesteri hivatalban és a művelődési házban lesz szükség a fiatalokra. Két-két főt szeretnének foglalkoztatni az intézményekben, júliusban és augusztusban is. Olyan adminisztratív teendők elvégzését bízzák rájuk, amelyekre a hivatali dolgozóknak a fő feladatuk mellett nem mindig jut idejük (pl. borítékolás, selejtezett dokumentumok megsemmisítése).

A diákoknak a falvakban is van lehetőségük munkát vállalni, és itt is többféle feladatot bíznak rájuk. Van ahol a közterületek szépítésében, karbantartásában vesznek részt a diákok, máshol az intézményeknél (óvodában, hivatalban) segítenek, vagy a nyári táborok lebonyolításánál is szükség lehet rájuk. 

Ami pedig a bérezést illeti, napi 4 órában, bruttó 116 ezer forintot kereshetnek a diákok. Ezen kívül természetesen az iskolaszövetkezetek, munkaerő-közvetítők is a számos lehetőséget kínálnak, különböző bérekért. A fiatalok moziban dolgozhatnak, vállalhatnak munkát a gyári termelésben, mezőgazdasági munkákat végezhetnek, vagy irodai feladatokat is elláthatnak, ahol egy kis plusz képzettséggel (nyelvtudással) többet is kereshetnek a társaiknál.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!