Hitel hitel hátán

2023.06.13. 07:00

Durván ketyeg a baloldali pécsi adósságbomba

A Gyurcsány Ferenccel szövetkező baloldali városvezetők egyre zavarosabb magyarázatokat adnak arra, hogy miért keletkezett 16 milliárd forintnyi adósságállománya a városnak. Legutóbb már szinte a teljes tagadásig is elmentek.

Bóka Máté Ciprián

Fotó: Laufer László

Tavaly a zárszámadás elfogadásakor derült csak fény arra, hogy Péterffy Attila pécsi polgármester által irányított baloldali önkormányzat 2021-ben 8,5 milliárd forint hitelt vett fel. A jelenlegi városvezető által jegyzett dokumentumban ugyanis azt írták, hogy „hosszú lejáratú, valamint külföldi pénzintézettől – EIB-hitel – történő hitel felvételére került sor 2021-ben 8,5 milliárd forint értékben”.

Három év alatt tízmilliárdos hitelt hívtak le

Akkor a gazdasági bizottság MSZP-s vezetője, Schmuck Roland azzal védekezett, hogy ez beruházási hitel, ami jó, mert nem működésre költik el. Csakhogy a városházi jobboldali ellenzék szerint azzal, hogy Péterffy Attila három és fél éve alatt mintegy 10 milliárd forintnyi hitelt hívott le a város az Európai Beruházási Banktól (EIB), annak visszafizetése kamatokkal együtt nem kevesebb, mint 16 milliárd terhet ró a jövőben Pécs lakosságára, amelyet még 2048-ban, 25 év múlva is fizetni fognak a pécsiek.

Péterffy-papírdollárt is készítettek

Februárban a közgyűlésen aztán fiatalok Péterffy Attila pécsi polgármester arcképét ábrázoló, a polgármester aranyrúdjaira utaló „papírdollárokat” is osztogattak, amellyel a helyzet súlyosságára akarták felhívni a figyelmet. A baloldali városvezetés ezt követően kezdett magyarázkodásba.
Péterffy azt mondta, hogy ezt az összeget csak fejlesztésre lehet felhasználni, de a nemzeti oldal szerint a meg nem valósult fejlesztés utáni bánatpénz, vagy áfafizetési kötelezettség hitelből történő finanszírozása nem tartozik bele ebbe a körbe, noha ezekre is költött a baloldal.

Az előző városvezetés előre gondolkodott

A jelenlegi polgármester szerint az előző városvezetés a keretből jórészt 2 milliárdot költött el energetikai korszerűsítésekre, ami, tehetjük hozzá, a rezsiválság előtt meglehetősen hasznos döntés volt. A szocialista–DK-s polgármester szerint viszont a mostani városirányítók „2,1 milliárdot költöttek a hitelkeretből olyan fejlesztésekre, amik néhány éven belül megtérülnek. Ilyen például a 8 darab új zöldbusz, vagy a japán befektető gyárépítésének támogatása. Ezen felül 1,7 milliárd forintot fordítottak EU-s projektek önerejére”, amit a polgármester állítása szerint majd visszakapnak.

Ezen kiadások mellett a lehívott hitelkeretből 4,5 milliárd forintnyi hitelt parkoltatnak egy számlán, vagy ahogy ők mondják, „egy fejlesztési számlán áll”. Ezt tehát nem kötötték semmilyen fejlesztéshez, projekthez.

Egymilliárdra rúg majd a kamattörlesztés

Az önkormányzat költségvetési rendeletéhez mellékletként becsatolt, az EIB-hitelekről is szóló dokumentumban viszont ezt a parkoltatott pénzt is kénytelenek voltak beleszámítani a teljes EIB-hitelállományba, így már 2021 óta 10,5 milliárdos EIB-hitel után ketyegnek a kamatok. Ez ki is olvasható az említett dokumentumból, hiszen 2022 óta már a teljes hitelállomány után számítják fel a kamatot: ami 446 millióra rúgott tavaly, és idén is ennyi lesz a 100 milliós tőketörlesztés mellett. Ám ez szinte idilli helyzetnek mondható, hiszen 2026-tól a tőketörlesztés több mint duplájára emelkedik, 2027-től pedig már az egymilliárdot közelíti meg a tőke- és a kamattörlesztés összege évente.

Innen fog lassan csökkenni, de úgy, hogy még 2042-ben is 500 milliót kell a városnak fizetnie a banknak. A fentiek alapján kikövetkeztethető, hogyha Péterffyék a most csak parkoltatott 4,5 milliárdot nem hívták volna le a keretből, akkor azzal több százmillió forintot spórolhattak volna meg a városnak – érvelnek a nemzeti oldalon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!