Mi lesz ennek a vége?

2023.04.20. 19:15

Tovább hizlalja a baloldal a 16 milliárdos pécsi adóssághegyet!

Újabb hiteleket vett fel a héten a baloldali városvezetés, amely csak az elmúlt néhány hónapban több mint két milliárdot lapátolt még rá az egyébként sem kicsi pécsi adóssághegyre, és még nem látszik, hogy hol a vége.

Bóka Máté

Egyelőre nem tudni, hogy még mennyi hitelt vesz még fel a ciklusukból hátralévő másfél évben a Gyurcsány Ferenccel együttműködő pécsi önkormányzat vezetői, de a 2024-es választások közeledtével egyre inkább fontossá válik az számukra, hogy valamit felmutassanak a pécsieknek –  leginkább hitelből. A városházi jobboldali ellenzék azonban már februárban, a költségvetés elfogadásakor is figyelmeztetett arra, hogy "Péterffy Attila három és fél éve alatt mintegy 10 milliárd forintnyi hitelt hívott le a város az Európai Beruházási Banktól (EIB), amelynek visszafizetése kamatokkal együtt nem kevesebb, mint 16 milliárdnyi terhet ró a jövőben Pécs lakosságára, amelyet még 2048-ban, 25 év múlva is fizetni fognak a pécsiek". 

A hitelfelvételek sorozata az utóbbi időszakban pörgött jobban fel, tavaly ősszel például 100 milliós hitelt hívtak le a Lánc utcai tömb tervezésére – forrás nincs a felújításra egyébként –, aztán decemberben 1000 milliós EIB-hitelt vettek fel, hogy a korábbi szocialista városvezetés alatt eladott, teljesen lepusztult Áper-laktanya kisebbik részét meg tudják szerezni, ezt követően egy negyedmilliárdos hitel felvételét indítványozták, hogy az évek óta nem működő, de már elkészült napelemparkokat beindítsák. 

A sok-sok hitelfelvétel közül az egyik legérdekesebb ügy, hogy idén februárban 410 milliót biztosítottak kölcsönből a Tüke Busznak arra, hogy a buszbeszerzés áfáját ki tudják fizetni, s ez az összeg már elvileg vissza is került a városhoz. Csakhogy továbbra sem adtak a városvezetők világos magyarázatot arra, hogy a kölcsönpénzt visszafizették-e a pénzintézetnek, vagy pedig valahol parkoltatják az önkormányzat számláján.

Hitel hitel hátán

A legutóbbi közgyűlésen pedig jelenleg is zajló víziközmű-fejlesztések kapcsán ismét nagyjából negyedmilliárdnyi adóssággal terhelte meg a baloldal a városi kasszát. Ennek kapcsán került szóba, hogy miért nem az előbb említett, azaz már visszafizetett összeget veszik igénybe a Péterffy Attila vezette önkormányzatnál és miért újabb hitelt vesznek igénybe. A többletre részben azért van szükség, mert utólag jutott eszükbe az, hogyha már egyszer feltúrják az utcákat, akkor azok teljes szélességben érdemes lenne leaszfaltozni. Az, hogy miért nem gondoskodtak erről pályázati forrásból, nem lehet tudni. 

Csizmadia Péter fideszes frakcióvezető pedig a keddi közgyűlésen már hiába jelezte, hogy van forrás az önkormányzatnál – például már a Tüke Busztól visszakapott 400 milliót említette meg – és ne adósítsák el még jobban a várost, egyáltalán nem hallgattak rá, hanem lehívták inkább az újabb negyedmilliárdos hitelt a városvezetők. 

Aznap még egy másik, közel 70 milliós hitel felvételéről is döntöttek, igaz ezt "csak" akkor kell felhasználni, hogyha a Megyeri út fejlesztésére kiírt közbeszerzés nyertese mégsem valósítaná meg a munkát, hanem helyette a második helyezett, a drágább ajánlatot adó kerülne képbe. 

Szembesítéskor érzékenyek

A jobboldal egyébiránt már régóta követeli a cégvezetők tízmilliós prémiumainak befagyasztását, a hold­udvari kifizetések leállítását, a biztosi, tanácsadói, az ügyvédi díjak visszafogását, a külsős alpolgármesteri poszt megszüntetését, hiszen ezek önmagukban is milliárdos kiadást okoznak a városnak.

Mindenesetre a baloldaliak érzékenyen reagáltak a hitelek felvétele kapcsán őket ért kritikákra, volt olyan MSZP-s, aki hazugsággal vádolta meg a jobboldalt, csakhogy a vádaskodáson kívül tételesen nem cáfolták állításaikat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!