Száz éve történt

2023.06.25. 12:30

Egy szerencsés véletlen vezetett a gyilkos nyomára

A pécsi rendőrség napok óta nyomoz egy érdekes bűnügyben, melynek már több mint tíz éves múltja van.

Zsigmond József

Forrás: pixabay

Az egerági temető melletti úton 1913. április 21-én  holtan találták Györkő György vasasi földművest. Közvetlen közelében egy revolver feküdt a földön. A földműves halálát két revolvergolyó okozta, melyek egyike a szívén, míg a másik a homlokán ütött halálos sebet. Az orvosi megállapítás szerint a lövések egész közelről érték Györkőt, erre vallott az is, hogy a szíve körül megpörkölődött a bőr. A vizsgálatot öngyilkosságként zárták le, majd 1923 júniusában újra nyitották. 

Az államrendőrség bűnügyi osztályának egyik detektívje, Hegedűs György a napokban egy lopási ügyből kifolyólag nyomozást teljesített Egerágon. Hegedűs a nyomozás során nyilatkozatokat hallott a 10 év előtti öngyilkosságról, mintha gyilkosság történt volna. Hazatérése után jelentést tett az esetről a detektív, mire az ügyészség utasította a rendőrséget a nyomozás megindítására.

A gyilkosság felderítésével Knechtl Károly rendőrt bízták meg, aki a helyszínére küldte Hegedűs György és Kaufmann József detektíveket. A detektívek a nyomozás során letartóztatták Kiskarácsony József egerági földművest, aki másfél napig tartó vallatás után beismerte, hogy a gyilkosságról tudott, de részt nem vett benne, csupán csak besegítette az árokba a holttestet. A kihallgatott tanuk mind Kiskarácsony bűnössége mellett vallottak, akit átkísértek az ügyészségre. Ugyancsak kihallgatták özv. Györkő Györgynét, aki a következőket mondotta: férje 1913. április 20-án bejött Pécsre, hogy itt az Engeléknek eladott egy kocsi széna árát, 80 koronát felvegye. Ezenkívül hozott magával 400 koronát. Az volt a terve, hogy másnap elmegy Egerágra és lovat vásárol, így is történt.

Másnap délután azt a hírt kapta Győrkőné, hogy a férje öngyilkos lett. Nyomban sietett Egerágra, és amikor meglátta a revolvert, amelyet férje mellett találtak, kijelentette, hogy az urának soha életében nem volt fegyvere. Még a helyszínen közölte gyanúját, hogy férjét úgy gyilkolták meg. Az is erősítette az asszony gyanúját, hogy a férje zsebében csak 80 koronát találtak a 480 koronából. Az egerági csendőrőrs nyomozásának és az orvosi vizsgálatnak eredményeként azután mégis belenyugodott, hogy a férje önkezével vetett véget életének.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!