Az ifjúság került a fókuszba

2023.06.29. 17:30

Ez a magyar fiatalok tíz legégetőbb problémája

Mik a fiatalok legégetőbb problémái? Erre a kérdésre válaszolt Sullivan Ferenc, az MCC Ifjúságkutató Intézet kutatója és Kovács Péter, a Nemzeti Ifjúsági Tanács elnöke, akik a „Kívánj tízet!”, az ifjúság problémáit feltérképező kötet bemutatóján beszélgettek a témáról június 28-án a Mathias Corvinus Collegium (MCC) pécsi központjában.

Mohay Réka

A kötet a nagymintás ifjúságkutatás eredményein alapul, a kutatók az elmúlt húsz évben a 15-29 évesek élethelyzetének és életmódjának feltérképezése során folyamatosan vizsgáltuk a fiatalok problémaészlelését. A nemzedéki problématérkép készítéséhez a megkérdezett fiataloknak arról kellett nyilatkozniuk, mit tartanak az ifjúság legégetőbb problémájának Magyarországon. A kötet fókuszában a legutóbbi, 2020-as, adatfelvételi hullám eredményei állnak, amelyek rávilágítanak, hogy melyek azok a problémák, amelyek foglalkoztatják a magyarországi fiatalokat. A Kívánj tizet kötet célja, hogy a fiatalok által a legégetőbb tíz probléma kontextusát megrajzolja, tudományos igénnyel részleteiben megvizsgálja és támpontokat nyújtson a területért felelős döntéshozóknak.

A kutatás alapján a tíz leghangsúlyosabb probléma, amely a fiatalság életében megjelenik, a következő:

  • A kiszámíthatatlan jövő és bizonytalanság a fő nehézség.
  • Anyagi nehézségek, szegénység, elszegényedés
  • Céltalanság
  • Baráti társaságok, közösségek hiánya
  • Drog-, kábítószer- és alkoholfogyasztás
  • Munkaerőpiaci helyzet
  • Bűnözés
  • Lakáshoz jutás, lakásproblémák
  • Családi élet kihívásai
  • Külföldre vándorlás, kivándorlás

A kutatás alapján készült teljes tanulmánykötet a tíz felvetett problémakört részletes kontextusában elemzi, a https://ifjusagkutatointezet.hu/kiadvany/kivanj-tizet oldalon mindenki elolvashatja és áttekintheti a tanulmányokat.

A kötetbemutatón Sullivan Ferenc és Kovács Péter többek között hangsúlyozták, hogy az adatfelvétel 2020 végén, a koronavírus járvány közepette zajlott, így bizonyos hangsúlyváltozások történhettek az elmúlt években, például a munkaerőpiacon való elhelyezkedés és a drog- és alkoholfogyasztás tekintetében mutatkozott javulás helyzetet illetően.

Kitértek továbbá a fiatalok lakhatási nehézségeire is, ami számos fiatalt arra késztet, hogy csak a harmincas évei közeledtével tudja elhagyni a szülői házat. Kovács Péter erre elmondta, a Nemzeti Ifjúsági Tanácsban céljuk az, hogy érdekképviseleti munkájuk során elősegítsenek olyan, a fiatal párok által igényelhető állami lakhatási támogatási lehetőséget, amely nem kifejezetten a gyermekvállaláshoz, hanem már a házassághoz kötődik, ezzel is megkönnyítve az önálló életkezdést. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!