Táplálkozási alapszabályok

2023.06.18. 17:30

Így tudunk figyelni az energia-egyensúlyunkra!

A nyugdíjas esztendők óriási előnye, hogy az embernek sokkal több ideje jut ügyelni az egészségére. A szükséges mozgásokra, a megfelelő táplálkozásra. Az ételek mennyisége és minősége pedig igen fontos, miután az öregedéssel lassul az emésztés, gyengül az immunrendszer, csökken a fizikai teherbírás, valamint a mozgás­igény. S mindezt össze kell hangolni a bevitt energia mértékével, a táplálék minőségével.

Mészáros B. Endre

Képünk illusztráció

Persze ehhez nem árt szakemberek segítségét kérni, s van is mihez nyúlni, mert az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet szakértői táplálkozási ajánlást készítettek, a kiadvány neve 60+ egészség, és ezen a címen bárki elérheti a neten. 
Az ajánlás a 60 éven felülieknek, illetve idősekről gondoskodóknak egyaránt hasznos. Nemzetközileg igazolt megállapításokat, szakcikkekben megfogalmazott gondolatokat használtak fel az elkészítéséhez, előzetesen pedig felmérték a magyarországi 60 év feletti lakosság tápláltsági állapotát, táplálkozási jellemzőit, a leggyakoribb krónikus megbetegedéseket és táplálkozással összefüggő tényezőit. 

A szakemberek nyolc alapszabályt állítottak fel. Eszerint minden 60 pluszos kiemelten ügyeljen az energia-egyensúlyára, zöldséget, gyümölcsöt, teljes értékű gabonát mindennap fogyasszon, halat, húst, tojást, tejterméket pedig lehetőleg minden ebédnél. Emellett legalább napi két liter folyadékot igyon, és a minimálisra redukálja a só, a hozzáadott cukor, a telített zsírok bevitelét a szervezetbe, továbbá érdemes változatosan étkezni, felhasználva mindig a helyi termékeket, megkülönböztetett szerepet adva az idényhez kapcsolódó ételeknek. A nyolc óra alvás kötelező, a napi ötszöri étkezésnél (reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora) minden alkalommal legyen az asztalon pékáru, tejtermék, állati fehérje (húsok, halak), zöldség és gyümölcs. 

Mindez együtt jelentősen csökkentheti a magas vérnyomás, a 2-es típusú cukorbetegség, a koszorúér-betegség, a stroke és egyes daganatos betegségek kockázatát, de hatékony a fölös kilókra is – mert nem árt megjegyezni, hogy hazánkban a 60 év felettiek négyötöde túlsúlyos. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!