Sajtótájékoztató

2023.06.26. 14:02

Indul a zsebpénzszerzés: a kormány támogatásával kaphatnak nyári állást a fiatalok

A kormány „Nyári diákmunka” programjáról, annak szigetvári járásbeli vonatkozásairól tartott sajtótájékoztatót június 26-án dr. Horváth Zoltán főispán és Nagy Csaba országgyűlési képviselő a Zrínyi Várnál. A fiatalok a mezőgazdaságban, a turizmusban vagy a vendéglátásban működő vállalkozások, valamint az önkormányzatok által kínált feladatok közül választhatnak.

Mohay Réka

Fotó: Löffler Péter

A program lényege, hogy a kormány a 16-25 éves nappali tagozaton tanuló diákok és egyetemi hallgatók nyári foglalkoztatásához ad támogatást. Ez két módon valósul meg. A fiatalokat alkalmazó önkormányzatok a diákoknak adandó munkabér 100 százalékát megkapják támogatásként, legfeljebb napi 6 órás foglalkoztatás mellett.

A turizmus, mezőgazdaság és a vendéglátás területén működő vállalkozások, amelyek diákokat alkalmaznak nyári munkavégzésre, legfeljebb napi 8 órás foglalkoztatás során a munkabér 75 százalékát kapják meg állami támogatásként.

A nyári diákmunka programba azok a fiatalok jelentkezhetnek, akik: 16-25 év közötti nappali tagozaton tanuló diákok, szolgáltatást kérőként kérték nyilvántartásba vételüket és foglalkoztatásra irányuló, vagy vállalkozási jogviszonnyal nem rendelkeznek.

A diákok 2023. június 15-től regisztrálhatják magukat a programra, a munkáltatók pedig szintén ettől az időponttól nyújthatják be támogatási kérelmeiket a 2023. július 1. és 2023. augusztus 31. közötti időtartamban kezdődő és befejeződő foglalkoztatás vonatkozásában a székhely, telephely vagy a munkavégzés helye szerint területileg illetékes járási hivatalhoz.

Baranya vármegyében összesen közel 160 millió forintos keret áll rendelkezésre a 2023. évi program támogatásaira. A keretösszeg felhasználásával minimálisan 1190 diák nyári foglalkoztatását segítik elő a vármegyében.

További információ és a támogatás igényléséhez szükséges dokumentumok a www.munka.hu oldalon találhatók.

Az országos szinten, első alkalommal 2013-ban indított, és azóta minden évben nyár elején meghirdetett, Baranyában is népszerű nyári diákmunka programnak köszönhetően a szervezetek, illetve cégek a szezonálisan megnövekedett munkaerőigényük kielégítése során előnyben részesíthetik a diákokat, egyetemi hallgatókat.

A „Nyári diákmunka” elmúlt évi tapasztalatai alapján a szigetvári járásban a támogatás iránti kérelmek száma a 2022. évben összesen 45 volt, ez 190 fiatal támogatását tette lehetővé, a járásban 39 önkormányzat élt a támogatás adta lehetőséggel tavaly.

A Zrínyi Vár is kínál munkalehetőséget

A szakképzettséget igénylő munkakör esetében havi 222 300 Ft/fő/hó munkabér, szakképzettséget nem igénylő munkakör esetén pedig 174 000 Ft/fő/hó összeg vehető figyelembe – ez 25 év alatt szja-mentes jövedelmet jelent.

A sajtótájékoztatón két szigetvári diák is részt vett, Kovács Kristóf a gyógyfürdőben, Ginder Gellért a Zrínyi Várban dolgozott tavaly nyáron, s idén is tervezik a folytatást.

– Nagyon élveztem a munkát a várban, mindenkinek csak ajánlani tudom. Idén pedig a barátaimmal együtt az önkormányzatnál vállalunk feladatokat

 – mondta Gellért.

– Szerettem volna saját zsebpénzt a nyárra, hogy ne a szüleimtől kelljen kérni. Így, hogy magam dolgozom meg érte, jobban is tudom értékelni – vélekedett Kristóf.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!