Az idő sürgeti a várost

2023.06.01. 07:00

Négy évig is eltarthat a már elkészült naperőművek elindítása

b. m.

 Nem kizárt, hogy 2024-ig várni kell arra, hogy a 2020-ban a Füzes dűlőben már elkészült, az előző városvezetés idején elnyert pályázati forrásból megvalósított három napelempark elinduljon. A létesítmények beüzemelésének szükségességére már tavaly többször felhívta a figyelmet a városházi ellenzék, a nemzeti oldal, főként annak tükrében, hogy az energiaárak 2022-ben jelentős mértékben megdrágultak.

Azzal érveltek, hogy mára már a súlyos pénzügyi problémákkal küzdő Tettye Forrásház Zrt.-nek is több százmilliós segítséget jelentett volna, ha működnek ezek a létesítmények. A baloldali városvezetés aztán szakértőket kért fel tavaly ősszel, hogy kiderüljön: a piaci értékesítés, vagy pedig vízszolgáltató erőművekre történő bekötése a jobb megoldás.
Aztán januárra eldőlt, hogy pályázat keretében adják el az áramot annak, aki a legmagasabb piaci árat ajánlja, ezek alapján a tervek szerint 3-4 év alatt meg is térülhet a befektetett önkormányzati önerő is.

 

Most májusban azonban újra téma lett az ügy, mert több hónap elteltével továbbra is „csak a füvet árnyékolják az erőművek”. A városvezetés szerint azonban az engedélyező hivatalokkal kellett egyeztetniük, hogy a megfelelő pályázati kiírást tudják megalkotni.
Az idő viszont annyira sürgető, hogy a három projektet ez év végéig le kell zárni, mert különben a város elveszítheti a több száz milliós támogatási összeget is. A projektek lezárásának feltétele, hogy az önkormányzat a naperőművek kapcsán rendelkezzen a villamosenergia betáplálására vonatkozó kereskedelmi szerződéssel.
A pályázati eljárás viszont szintén időt vesz igénybe, az elképzelések szerint a kiírásra június 30-ig várják a jelentkezőket. Aztán újabb hatvan napig tarthat az ajánlatok értékelése, valamint még további 30 nap áll rendelkezésre a szerződéskötésre. Kővári János, az ÖPE–KDNP frakcióvezetője éppen ezért arra hívta fel a figyelmet, hogy ezek alapján – ha minden jól megy, akkor – talán októberre lesz meg a nyertes pályázó.

A baloldali önkormányzat bízik abban, hogy a határidőkön belül sikerül a pályázatot lebonyolítani és ha első körben erre mégsem kerülne sor, akkor a második körös eljárást októberig letudhatják – derült ki a baloldali alpolgármester, Ruzsa Csaba szavaiból.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!