Miért nem irtanak?

2023.06.16. 20:00

Pécs: a gyerekek vérét is százával szívják a szúnyogok

A pécsi önkormányzat elvileg a hét elején elkezdte a szúnyogok irtását, de ez csak néhány külső városrészt érintett, így több mint százezer pécsi által lakott területen még várni kell az irtásra. A vérszívók addig is jókat falatoznak, a játszótereken pedig már szinte elviselhetetlen a helyzet.

Bóka Máté Ciprián

Fotó: Imre Gyorgy

Az elmúlt hetekben a szúnyogok már oly mértékben kezdtek elszaporodni Pécsen, hogy úgy tudjuk, a baloldali képviselők ingerküszöbét akkor érhette el a probléma, amikor a botrányos történetű Mandulás kempingben bontást végeztek. Az önkormányzat első embere, Péterffy Attila jelenlegi polgármester ugyan még az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóságba is beleszállt a szúnyogirtás kapcsán, ám a szervezet hamar tisztázta: a hatályos jogszabályok alapján az önkormányzat feladata a vérszívók gyérítése.

A helyi önkormányzatokról szóló 2011-es törvény szerint helyi önkormányzati feladatok közé tartozik a környezet-egészségügy, azaz a többi között a rovar- és rágcsálóirtás. Az egészségügyről szóló 1997-es törvény alapján a környezet- és település-egészségügyi feladatok körében a települési önkormányzatok biztosítják a rovarok és rágcsálók irtását. A fertőző betegségek és a járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésekről szóló 1998-as rendelet szerint a vérszívó szúnyogok egészségügyi kártevőnek minősülnek, melyek ellen védekezni kell, és a rendelet alapján közterületen az önkormányzat felelőssége a kár­tevők elleni védekezés – szögezte le az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Tehát a pécsi önkormányzatnak sincs kibúvója azzal, hogy azt állította, a központ szúnyog­irtásra vártak – ahogyan a rengeteg kisebb-nagyobb baranyai település nem is várt. (Sőt, elvileg a pécsi önkormányzat már 100 millió szúnyogot elpusztított biológiai úton a pellérdi tavak környékén, bár ennek jeleit sem érzékelhették a városlakók.) Kedden aztán a városüzemeltetési cég, a Biokom Nkft. megbízásából Zsebedomb, Kovácstelep, Patacs, Rácváros, Makár, Murom, Somogy, Vasas, Hird területén jártak a platós teherautóval, hogy permetszert juttassanak ki, csakhogy a pécsiek szerint ez még az érintett részeken sem hozott igazából enyhülést.

Az ígéretek szerint a jövő héten Kertváros, Postavölgy, Nagyárpád, Üszög, Újhegy, Gyárváros, Jankovich-telep és a Basamalom út környékén járnak majd az önkormányzat megbízásából a vérszívók ellenségei. Azaz továbbra is kimaradhatnak a gyérítésből hatalmas foltok, hiszen Meszes, Mecsekszabolcs, Ispitaalja, a belváros, Pécsbánya, Rigóder, Havihegy, Tettye, Újhegy és a Mecsekoldal jó része szintén kimarad a szórásból. A város közepén található Tüskésrétről pedig szót sem ejtenek, holott az erdős, bokros, vizes élőhely kedvez a rovaroknak, amik itt nemcsak remek utánpótlás-akadémiaként trenírozzák magukat a város ostromára, hanem a sportolókból is finomat falatoznak, és a játszótéren is százával csipkedik vörösre a gyermekeket.

Az önkormányzatnak a felmentősereget ezúttal is az állam hozhatja meg, hiszen Pécsett előreláthatóan a jövő héten lesz a katasztrófavédelem által koordinált szúnyoggyérítés is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!