Összefogás

2023.06.20. 15:20

Több mint száz köbméter szemetet gyűjtöttek össze Györgytelepen

A Pécsi Ellátó Központ és a BIOKOM évek óta dolgozik közösen illegális pécsi hulladéklerakók felszámolásán. Idén ezt a munkát a Györgytelepen lévő önkormányzati ingatlanok átfogó takarításával folytatták.

Bama.hu

Forrás: BIOKOM

A területen lévő lakóingatlanok közvetlen környezetét több, esetenként igen kiterjedt illegális hulladéklerakó borította. A kezeletlen hulladék az esztétikai gondokon túl közegészségügyi szempontból is problémát jelent - olvasható a városháza közleményében.

Forrás: BIOKOM

A takarítási munka során összesen mintegy 25 ezer négyzetméter nagyságú területről 123 köbméter, 17 tonna tömegű hulladék - fajtánként elkülönített – begyűjtését végezték el a két városi cég munkatársai. Ennek döntő része lom és háztartási jellegű szemét volt, de gumiabroncsból, építési törmelékből és még a veszélyes hulladéknak minősülő palából is akadt bőven a környezetet csúfító kupacokban.

Az előre egyeztetett munkamegosztás alapján az élőmunkát a PEK biztosította, míg a BIOKOM a hulladék elszállításról és kezelésről gondoskodott. A jogellenes hulladéklerakók felszámolását 2023. május 30-a és június 16-a között naponta átlagosan 11 fő végezte a településrészen.

Forrás: BIOKOM

A sok felhalmozott szemét sajnos együtt járt a rágcsálók elszaporodásával is, emiatt a projekt zárásaként a közterületek átfogó patkányirtását is el fogja végeztetni a BIOKOM. A megbízott szakvállalkozó valamennyi utcában több helyen fog méreganyagot kirakni, amit annak érdekében, hogy háziállat, vagy kisgyermek ne férhessen hozzá, speciális rágcsálóetető dobozban helyez el. A méreg pótlását mindaddig heti rendszerességgel fogja elvégezni, amíg a fertőzöttség észlelhető, azaz, amíg a dobozokból fogy a kihelyezett szer. A dobozok semmilyen értéket nem képviselnek, eltulajdonításuk ugyanakkor hatástalanná teszi a rágcsálók elleni védekezést.

Forrás: BIOKOM

A BIOKOM eddig több mint 25 kamerát szerzett be és helyezett ki városszerte az illegális hulladéklerakás szempontjából frekventált területek megfigyelésére. A kamerák felvételeit a Pécsi Közterületfelügyelet munkatársai figyelik, és szükség esetén ők teszik meg a szükséges intézkedéseket.

A városban egyébként 3 hulladékudvar áll a lakosság rendelkezésére, ahol hétfőtől szombatig ingyenesen átveszik a hulladékot, így azok nem szennyezik közvetlen környezetünket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!