Aláírták a szerződést

2023.06.28. 14:47

Újabb előrelépés történt a komlói Dínó-projektben

Aláírták a komlói Dínó-projekt bútoraira vonatkozó szerződést, a nagyszabású kiállítás a helyi Art-Innova Kft. közreműködésével valósul meg. A város turisztikai értékét nagyban emelő interaktív, modern tárlat megnyitását a jövő év elejére tervezik.

Mohay Réka

A múzeum földszinti nagytermében lévő festményt is restaurálták az épület felújítása során

Fotó: Laufer László

A város önkormányzata 2020-ban közel 3,5 milliárd forint kormányzati támogatást nyert el négy projektre. Ennek fő eleme a József Attila Városi Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény fejlesztése új látogatóközponttal, amely az itt helyet kapó Komlosaurus carbonist is bemutató tárlat okán Dínó-projekt néven is fut. A 900 millió forintos tervezett beruházási költséggel induló projekt teljes költsége meghaladja az egymilliárdot.

A létesítmény komplex fejlesztéséhez kapcsolódó beruházás már 2022-ben elkezdődött és az azóta eltelt időben folyamatosan zajlik. Az alapépítési munkálatok véget értek, a műszaki átadás lezajlott. A bútorok beszerzésének közbeszerzési eljárása is lezárult, így hamarosan érkezhetnek az intézményt tartalommal és élettel megtöltő berendezések és installációk. A terveik szerint idén befejeződik a beruházás, a jövő év elején át is adják a látogatóknak. 
Június 28-án került sor az épület bútoraira vonatkozó szerződés aláírására, amely jelentős mérföldkő a beruházás tekintetében. A szerződést Polics József, Komló polgármestere és a kivitelező részéről a helyi Art-Innova Kft. ügyvezetője Bischof Balázs írták alá. 

– Az erre vonatkozó közbeszerzési eljárást másodszor folytattuk le, egyszer ugyanis meghiúsult. Most egy komlói vállalkozás fogja a kivitelezést végezni, ami külön öröm és fontos eredmény, hiszen 2010 óta arra törekszünk, hogy a városba érkező legkisebb és legnagyobb támogatási forrásokat is a helyi gazdasági szereplők közreműködésével használjuk fel, így építve Komlót a komlóiakkal

 – mondta el Polics József.

A dínók és a bányászat kerülnek a fókuszba

A beruházás célja a meglévő létesítmény turisztikai fejlesztése, amelynek keretében, a település egyedülállóságát erősítve, részletesen bemutatják majd a látogatók számára a különböző földtörténeti korok és az akkor élt állat- és növényfajok. Így több dinoszaurusz faj mellett a  Komlosaurus carbonis és élőhelye is látható lesz. Az épület eddig üresen álló tetőterében a Komló múltját meghatározó bányászat és annak interaktív módon történő részletes bemutatása is teret kap, a látogatók közelebbről ismerkedhetnek meg ennek munkafolyamataival.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!