Újabb hét előadással készülnek

2023.07.28. 11:30

A cél továbbra is az, hogy az időseknek nyújtsanak tanulási lehetőséget

Czeczon Enikő

Elkészült "Az Aktív Időskorért" a Pécsi Szenior Akadémia tizenkilencedik szemeszterének programja. Az akadémia szervezése a Pécsi Tudományegyetem Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Karának keretein belül 2013-ban kezdődött. A cél az volt, hogy egy olyan felnőttoktatási szervezetet hozzanak létre, amely a pécsi és a Pécs környékén élő hatvan év felettiek számára nyújt lehetőségeket.  Az akadémia tevékenységét végül 2014-ben kezdte meg, és azóta minden félévben hét alkalommal tartanak előadást.  

A szeptember 27-én induló tizenkilencedik szemeszter első előadását Oppé László és Tóth József tartják Milyen ember János? címen. A második és harmadik alkalomra októberben kerül sor. Először 11-én dr. Jászberényi József fog beszélni az időskori életünk négy dimenziójáról, majd 25-én dr. Bank Klára érkezik Energia és társadalom. Energiahasználat Zöldre-váltás nélkül? című előadásával. A novemberi hónapban is szintén két órát fognak tartani. Az elsőre 8-án kerül sor, amelynek keretében Prof. Dr. Lénárd László a kóros soványságról, a szenvedélybetegségekről és az elhízásról fog beszélni, míg 22-én Érvek és ellenérvek az euro bevezetéséről címen dr. Zeller Gyula tartja meg óráját.  

A szemeszter utolsó órájára december 6-án kerül sor. Bedő Márta és Taksonyi Beáta Kiberdisznóság - Hogyan védjük magunkat az adathalászok és az átverések ellen? című előadása zárja a félévet.  

Az előadások helyszíne a PTE Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar Koltai Dénes Aulája, időpontjai pedig minden második szerda, délután 3 óra.

 

Maradjunk aktívak időskorban is

Az életkor egyre magasabb emelkedése megváltoztatja az életmódunkat, kicsit lassúbb tempóra váltunk. Viszont nem szabad elfelejteni, hogy az aktivitás minden korban, így időskorban is nagyon fontos. Van jó néhány tevékenység, amelyek végzése egészséges öregkort eredményez, valamint segítenek megőrizni a függetlenséget és csökkentik a szívbetegség, a stroke, a cukorbetegség, a depresszió és a demencia kockázatát.  

Az első ilyen aktivitási forma a napi séta, ami igaz, hogy alacsony intenzitású testmozgás, de rendkívül hasznos. A másik, igen fontos tevékenység a társasági élet. Ez az aktivitás fenntartásának legélvezetesebb módja főleg akkor, ha valami közös tevékenység is kapcsolódik hozzá: könnyed túra, közös éneklés, társasjátékozás. A társaságba járás segíthet elkerülni a magánnyal kapcsolatos érzéseket és a depressziót. 

Egészségmegőrző program a csobbanás is. Az idősek számára az uszodák, különösen a gyógyfürdők mindig a társasági élet központjai, és az úszás egy könnyed, élveztess módja az aktivitásnak. De mindezek mellett ajánlott még a tánc, illetve az ülve végezhető mozgásgyakorlatok beépítése is az életbe.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!