2023.07.02. 12:30
A megbízható büfé egyik legfontosabb ismérve, hogy a kiszolgáló tiszta munkaruhát visel
Ha nyár, akkor fesztiválszezon – ezeken a rendezvényeken a hatóság tapasztalatai szerint gyakrabban előfordulhatnak élelmiszer okozta megbetegedések, hiszen sokszor tábori körülmények között készülnek az ételek, ráadásul általában a nagy melegben.
Fotó: Pamela Lico
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a fesztiválozóknak a kellemetlenségek elkerülése érdekében azt tanácsolja, hogy olyan helyen vásároljanak ételt, amelynek eladóhelye tiszta, rendes, minden a helyén van, nincsenek felesleges tárgyak, lomok, nincsenek legyek, egyéb rovarok vagy háziállatok.
– A megbízható büfé ismérve, hogy a kiszolgáló tiszta munkaruhát visel, haját lefedi vagy szorosan hátraköti. Keze is tiszta, nincs felékszerezve, a körme sem lakkozott, illetve nincs műkörme. Fontos, hogy kiszolgáló ne dohányozzon munka közben, ne nyúljon kézzel az ételhez, és használja rendszeresen a rendelkezésre álló kézmosási lehetőséget – emeli ki tájékoztatásában a hatóság.
Kiemelkedően fontos az is, hogy a büfében az ételeket szennyeződéstől védve, lefedve, kellő hőfokon tárolják, és a kiszolgált meleg étel forró, a hűtendő étel jéghideg legyen.
– Az a biztonságos hely, ahol a tányér, pohár, evőeszköz kifogástalanul tiszta, illetve ahol van kihelyezett hulladékgyűjtő, amit rendszeresen ürítenek. Fontos, hogy a pénzt és az ételeket elkülönítetten kezeljék – hangsúlyozza a Nébih.
– Mindezeken kívül étkezés előtt mossunk kezet, ha erre nincs lehetőség, használjunk kézfertőtlenítő kendőt – teszi hozzá a felhívás. Ha pedig az étel állott, romlásra gyanús vagy szokatlan ízű, nem szabad elfogyasztani.