Jogosan morgolódunk!

2023.07.09. 14:00

Az elnyomásban évtizedekig hallgatnunk kellett (galéria)

Kétezer éves múlttal bíró jog ugyan, de évtizedekig nem lehetett gyakorolni a szocializmusban.

Bóka Máté Ciprián

A „ius murmurandi” a mormogás joga nem más, mint a véleménynyilvánítás szabadsága, amivel különböző ügyekben, különböző világnézetű emberek kifejthetik a véleményüket, elmondhatják a gondolatiakat az aktuális kérdésekről. 1989 előtt erre nem volt lehetőség szabadon, az 1956-os forradalom leverése pedig annyira véres volt, a megtorlás annyira kemény, hogy kevesen is vállalkoztak ilyesmire. Maradtak a szamizdatok, a titkos megbeszélések, mert a szocialisták mindent vagy mindenkit megpróbáltak ellenőrizni, lehallgatni – ami még akkor is nyomasztó volt, hogyha utólag igyekeztek ennek súlyát kisebbíteni.

A rendszerváltással kinyílt a világ, több mint harminc éve járhatunk tüntetésre, kifejezhetjük véleményünket kulturált keretek között – nyilván a rongálás, a verekedés ebbe nem tartozik bele. 2006 viszont ebből a szempontból súlyos mélypont volt, hiszen a baloldali kormány idején, az őszödi beszéd kiszivárgása után kitört zavargásokkor a tévéostromnál fiatal baranyai rendőröket szinte feláldoztak, odalöktek a tüntetők elé.

A megtorlás aztán nem is maradt el, és éppen az 1956-os forradalom 50. évfordulóján válogatás nélkül verték meg a békés demonstrálókat. Előtte azonban Baranyában, Pécsen is erőteljesen, de békésen demonstrálhattunk, vagyis morgolódhattunk. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!