Laci bácsira emlékeztek

2023.07.04. 17:30

Derű és bátorság járta át az 1956-os szabadságharc pécsi hősét

Az 1956-os forradalom pécsi hőse, dr. Debreczeni László tiszteletére rendeztek megemlékezést a Pécsi Polgári Szalon Egyesület szervezésében a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnázium dísztermében június 29-én, temetésének első évfordulóján.

Mohay Réka

– Dr. Debreczeni László, sokak „Laci bácsija” történelmi személyiség Pécs város és a pécsi egyetem történetében egyaránt – fogalmazott Lengvárszky Attila, a Pécsi Polgári Szalon Egyesület elnöke.

– Forradalmár, orvos, a bányászok mentője, barát, az evangéliumi szeretet hírének hordozója és közvetítője, a megbocsátás és a szeretet ember–krisztusi példaképe, aki egyszerre tudott magyar, keresztyén és forradalmár lenni.

A Pécsi Polgári Szalon Egyesület küldetése a nemzeti és az európai hagyományos értékrend, az erkölcs, a kultúra, a szolidaritás képviselete és terjesztése a magyar polgári demokrácia erősítése érdekében. Ezért Debreczeni Lászlóra emlékezni kötelességünk, az ő példáját továbbadni az egyik utolsó lehetőségünk magunk számára és a pécsi fiatalok számára is, személyiségformálásunk egyik leghatékonyabb eszközeként: a példa megmutatásával. Megfogadtuk, Pécs közéletébe és a pécsiek szívébe véssük az ő élete példáját – hangsúlyozta Lengvárszky Attila.

Az elnök külön köszöntötte az emlékezők körében Debreczeni Lászlónét, Margit asszonyt, valamint Őri László megyei elnököt, Kővári János képviselőt, az Összefogás Pécsért Egyesület elnökét, Barkóczi Csaba képviselőt, Kellermayer Miklós professzort, Nyisztor Zsoltot, a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnázium igazgatóját, valamint Kisóvári-Németh Norbert református lelkészt, aki az egybegyűlteket fohászra hívva segítette az emlékezést.

Az eseményen az egykori szabadságharcos, orvos írásaiból hangzottak el részletek. Emellett barátai, tisztelői beszédeikben idézték fel Debreczeni László alakját.

– A derű és bátorság keveréke fűtötte Laci bácsit – fogalmazott Nyisztor Zsolt.
– Bár meghurcolták, az ‘56-os eseményekkel kapcsolatban sem kesergett sosem. Hozzáállásából érződött, hogy nem valami ellen, hanem valamiért harcolt. Ezt a derűs, bátor lelkületet, illetve a hős emlékezetét pedig küldetésünk, hogy fiataljainknak is továbbadjuk, ez a mi felelősségünk – mondta az iskolaigazgató.

Kellermayer Miklós professzor szintén visszaemlékezett Debreczeni Lászlóra.
– A saját népének szeretete fűtötte. Ezt nem holmi szlogenek szintjén élte meg, hanem teljesen átjárta őt – fogalmazott, s hozzátette, Debreczeni Lászlón átsütött az isteni közelség élménye.

Barkóczi Csaba önkormányzati képviselő szintén megosztotta gondolatait az egybegyűltekkel.
– Noha a forradalmat követően azok közül, akik őt ellehetetlenítették a szabadságharcban való részvétele miatt, még többen pozícióban maradtak, Debreczeni László soha nem kereste a bosszú lehetőségeit – fogalmazott Barkóczi Csaba.

Hozzátette, még a forradalmár életében fogalmazódott meg bennük az az ötlet, hogy a pécsi középiskolások interaktív 1956-os emlékversenyen ismerkedhessenek meg a történelmi eseményekkel – e kezdeményezést szeretné a képviselő a jövőben meg is valósítani a téma iránt nyitott szervezetek és iskolák együttműködésével.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!