Ritkaság

2023.07.05. 16:20

Hármas ikrek születtek Geresdlakon

Ritkaság számba megy, hogy egy szarvasmarha-tenyésztésben egy anyától három borjú szülessen egyszerre.

A Geresdlaki Mezőgazdasági Zrt.-nél ez most megtörtént, pontosan június 25-én jöttek a világra a kis borjak. Mint megtudtuk, az anyának jó nagy pocokja volt, így feltételezték, hogy ikerszülés lesz, de azt nem, hogy három apróság születik meg. 

Mint megtudtuk: olyan ritka a hármas iker, mint a fehér holló. A világrajövetelt Reisch Zsolt segítette, aki több száz borjú születésénél ott volt már.

– Átlagosan egy 30-35 kilós borjút hozz a világra egy anya, a geresdlaki esetben 60 kilós sújt cipelt az anya, hisz a kicsik egyénként 20 kilót nyomtak. Kétpetéjű ikrek, vagyis mindegyik más – mesélték a geresdlakiak, akik azt is elmondták, hogy ikerszülés már volt a telepen, tíz évvel ezelőtt egy szarvasmarha megellett, de akkor nem hármas ikrek jöttek a világra. 

Az anya és a borjak is jól vannak. Arra a kérdésünkre, hogy kaptak-e nevet, azt a választ kaptuk, hogy ha nőstények születtek volna, akkor az édesanya nevét örökölték volna, de mivel fiúk lettek, így nem kaptak nevet. Az ok: a fiúk hamar kikerülnek a telepről. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!