Életet menthet!

2023.07.04. 07:00

Nem érdemes halogatni: a kéményseprők nyáron is dolgoznak

Nyáron érdemes kéményseprőt hívni a családi házakban élőknek, hogy a fűtési szezon megkezdése előtt ne keljen várni a szakemberekre.

Zsigmond József

Fotó: Imre György

Pár éve megszüntette az egylakásos ingatlanok (családi házak, társasházzá nem alakult többlakásos ingatlanok) kötelező kéményellenőrzését a kormány, ekkortól az ingatlan tulajdonosának feladata gondoskodni a kémények tisztíttatásáról és ellen­őriztetéséről.

– Sokan csak a fűtési szezon kezdetén hívnak kéményseprőt, amikor a szakemberek a legleterheltebbek. Tavaly a lakossági ügyfelek harminc százaléka ősz elején, szeptemberben foglalt időpontot – közölte a katasztrófavédelem, akik megemlítették, hogy a kéményseprők a fűtési szezonon kívül is elérhetők, ajánlott ilyenkor felvenni velük a kapcsolatot, hogy elvégezzék az ingyenes ellenőrzést.

– Nyáron sokkal gyorsabb az ügyintézés, rövidebb a várakozási idő, a nyári szabadságok miatt pedig könnyebb megfelelő időpontot találni a kéményseprők fogadására is. Tavaly a három nyári hónap alatt alig 4500-an foglaltak az országban időpontot az ingyenes kéményellenőrzésre

 – tették hozzá.

A kéményt érdemes ellen­őrizni, ha gázzal fűtünk, akkor kétévente, ha szilárd tüzelővel, akkor pedig évente, mert a rosszul működő, tisztítatlan kémények lakástüzekhez, szén-monoxid-mérgezésekhez is vezethetnek. Baranyában tavaly a lakástüzekben hat ember vesztette életét, tizennyolc ember sérült meg, többségük a belélegzett füst miatt. A szén-monoxid-szivárgás miatt 2022-ben 60 alkalommal hívták a tűzoltókat.

 

A katasztrófavédelem kis túlzással élve az egész országban végzi a kéményseprést. Budapest, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Pest, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Veszprém és Zala vármegye teljes területén, míg Baranya, Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád területén részben és Vas vármegyében a vaol.hu korábbi cikke szerint a kéményseprés a két szolgáltató által 2024. június 30-áig biztosított, addig érvényes aláírt szerződése van az önkormányzatnak. Az egyik a Vasi Füstfaragók Kft., amely Szombathelyen dolgozik, a másik a Vas Megyei Kéményseprő Kft., amely Szombathelyen kívül végzi a tevékenységét.

– A társasházakban élőknek nem kell időpontot foglalniuk, oda automatikusan érkeznek a kéményseprők 

– mondta a katasztrófavédelem. Baranyában a vármegye déli részén a kéményseprést a katasztrófavédelem végzi, így a kemenysepres.katasztrofavedelem.hu oldalon meg tudják nézni olvasóink, hogy a katasztrófavédelemnél vagy valamelyik kéményseprő cégnél kell-e időpontot egyeztetniük az ingyenes kéményellen­őrzésre. Ha a katasztrófavédelem ellátási területén van, úgy időpontot ugyanezen a felületen lehet foglalni az online ügyintézés rovat alatt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!