Sátrat vertek

2023.07.01. 07:00

Összegyűltek a fiatalok az ifjúsági találkozóra Máriagyűdön

Június 29-én vette kezdetét a 41. Máriagyűdi Ifjúsági Találkozó (MIT). Az egyébként is népszerű baranyai kegyhelyen tartott program során már az első napra száz jelentkezés érkezett, összesen közel százhatvan főre számítanak a hét végén. A tízes, húszas és harmincas éveikben járó fiatalok vasárnapig lesznek együtt, de egyes programelemek minden érdeklődő számára nyitottak.

Mohay Réka

Fotó: Kolozsvári László

– Már az első este megtelt a kegyhely, ahol „welcome-program” fogadta az érkezőket

 – számolt be a találkozó kezdeteiről Keményfi Gáspár, a MIT egyik önkéntes szervezője.
A zenés ráhangolódást követően Kovács József ifjúsági referens lelkipásztor kezdte meg az identitást fókuszba állító találkozó közös elmélkedéseinek sorát a nyitó szentmisén tartott prédikációjában. A találkozó fókuszában ugyanis e kérdés áll: Ki vagyok én igazából? Erre keresik a választ a fiatalok a négy nap során.
A résztvevők már első nap kiscsoportokat alakítottak, e körben fognak zajlani beszélgetések, az előadások, programok során felmerülő kérdések, témák megvitatása.

– A jelentkezők körülbelül fele most vesz részt először a MIT-en, így a program kezdetén egymás megismerését célzó játékos, beszélgetős foglalkozások zajlottak, csütörtök este Bognár Csaba, a Keret Alkotó Csoport képviselőjének vezényletével a csapatok kisebb előadásokat állítottak össze és adtak elő a többiek számára – folytatta a szervező.

Péntek délelőtt különböző hivatások gyakorlói, szerzetesek, illetve házaspárok érkeztek a kegyhelyre, ahol kerekasztal-beszélgetés során ismerhetik meg a résztvevők a különféle életutakat.
A péntek délután Uzsalyné dr. Pécsi Rita neveléskutató főelőadásával folytatódott, amit este Tölgyesi Dávid által mondott szentmise, majd 21 órától a KACAJ zenekar koncertje folytatott – erre már lapzártánk után került sor, de ha a szervezők számításaira hagyatkozunk, az országos népszerűségre szert tevő, népi dallamokat modern köntösben feldolgozó együttes is jó pár érdeklődőt vonzott.

A szombati nap főelőadója Bedő Imre, a Férfiak Klubja alapítója, aki délelőtt tíz órától járja körül az identitás kérdését. A szombat este héttől kezdődő szentmisét Felföldi László, a Pécsi Egyházmegye főpásztora celebrálja. Ez, ahogyan a vasárnap délelőtt tíz órai szentmise, valamint a koncert és a főelőadások, nyitva állnak a programra nem regisztrált családok, érdeklődők előtt is.
Szombat délután különböző műhelyek várják a regisztrált fiatalokat. Ezúttal is lesznek kreatív, az alkotást előtérbe helyező lehetőségek, valamint a beszélgetést, információcserét, közös gondolkodást lehetővé tevő foglalkozások is. A találkozó vasárnap a főszervező, Berecz Tibor által tartott szentmisével, majd kiscsoportos záró beszélgetésekkel ér véget.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!