Elismerések sorozata

2023.07.15. 10:30

Újvidéken is díszdoktor lett a pécsi tanár

Gál Istvánt, a Pécsi Tudományegyetem tanszékvezető professzorát a nankingi után az újvidéki egyetem is díszdoktori címmel tüntette ki, a jogi kar vezetése pedig Arany Katedra-díjat adományozott számára.

Bama.hu

Négy évvel ezelőtt Honoris Causa professzori címet ítélt meg számára Nankingban a kínai Southeast University Law Schoo, pár napja pedig Szerbiában az újvidéki egyetem, pontos nevén az Univerzitet Privredna Akademija szenátusa díszdoktori oklevéllel honorálta tevékenységét. A kitüntetett személy nem más, mint prof. dr. Gál István László, a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának egyetemi tanára, a Büntetőjogi Tanszék vezetője.

A teol.hu írása szerint a szerbiai kapcsolat közel évtizedes múltra tekinthet vissza. Gál István László ekkor ismerkedett meg Zoran Pavlović professzorral, az újvidéki (Novi Sad) egyetem jogi és igazságügyi kara büntetőjogi tanszékének vezetőjével. A tudós részben ért és beszél magyarul, de magyar kollégájával és itteni vendéglátóival is az angol járja.
– Gyakorta látogatott Pécsre előadásokat tartani, s jómagam is megfordultam ugyanilyen céllal Szerbiában, illetve Boszniában is – folytatta Gál István László. – A konferenciákon alapvetően a saját kutatási területemről, a gazdasági bűncselekményekről adtam áttekintést. Pavlović professzor úrral együtt közös tanulmányokat, publikációkat is írtunk és tettünk közzé. Ezen teljesítményekre, eredményekre tekintettel tavalyelőtt Zoran Pavlović professzort a Pécsi Tudományegyetem díszdoktorává fogadta, most pedig engem ért hasonló megtiszteltetés Újvidéken. Egyébként érdemes megemlíteni, hogy Zoran Pavlović a szerbiai magyarság ismert és tisztelt személyisége: hiszen vajdasági tartományi ombudsmanként is dolgozott és hozzá tartozott többek között a vajdasági magyar kisebbség jogainak érvényesítése.
Az Arany Katedra-díj odaítélését igazoló oklevél már június 22-i óta Gál István László birtokában van. A PTE jogi kara vezetése által odaítélt, díszes dokumentum nem elsősorban a tudományos teljesítménynek, hanem jóval inkább az oktatás minőségének a fokmérője. 
– Mindig jól esik, ha az ember díjat kap, mert ez azt jelenti, hogy mások számára is fontos a tevékenységünk – jegyezte meg. – Az eddigi, két évtizedes egyetemi oktatói munkásságomat fémjelző Arany-katedra díj azonban különleges számomra. Ebben ugyanis ott van a hallgatók irántam való, kedvező véleménye, amit én nagy örömmel nyugtázok.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!