Közösségépítés és hagyományápolás

2023.07.15. 18:50

Nagykanizsán találkoztak a nyugdíjas vasutasok

Pécsről és másik nyolc városból mintegy száz fő vett részt a dunántúli vasutas nyugdíjas klubok immár 19. alkalommal megrendezett kulturális és baráti találkozóján. A programnak a már kialakult hagyományokat követve ezúttal is Nagykanizsa városa adott helyet.

Bama.hu

A zaol.hu beszámolója szerint a találkozón Pécs mellett Budapest, Szentes, Szombathely, Székesfehérvár, Celldömölk, Sopron és Tapolca klubjai képviseltették magukat, míg a program szervezői a helyi Vasutas Nyugdíjas Klub, valamint a Kultúrával Kanizsáért Egyesület voltak. Utóbbi elnöke, Kámánné Szép Terézia, a házigazda intézmény igazgatója köszöntőjében kiemelte: fő céljuk a közösségépítés, a vasutas hagyományok ápolása és továbbörökítése az ifjúság felé.  

– E hagyományos kulturális és baráti találkozó attól válik igazán különlegessé mai rohanó világunkban, hogy nagyszerű példát mutat a társadalom fiatalabb generációinak emberszeretetből, barátságból és összefogásból – fogalmazta meg ünnepi beszédében Bizzer András alpolgármester. Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy a közösségi rendezvényeknek fontos szerepe van életünkben, hiszen „egy felhőtlen beszélgetés, egy felhőtlen, szórakozással egybekötött délután” hozzájárul ahhoz, hogy feltöltődjünk. A képviselő szerint napjainkban egyre kevesebbet beszélgetünk egymással, mint kevesebb az olyan rendezvény, ahol régi ismerősök találkozhatnak, a vasutas nyugdíjasok hagyományos találkozója ezért is példaértékű. Gábris Jácint, a városi önkormányzat oktatási, kulturális, ifjúsági és sportbizottságának elnöke személyes élményeinek felelevenítésén túl a vasút kínálta lehetőségeket, valamint az előttük álló feladatokat is megemlítette, többek között a vasutas sportpálya sorsának rendezésére utalva. Molnár Géza, a Vasutas Nyugdíjas Klubok Országos Szövetségének elnöke pedig arról a kapcsolatteremtési lehetőségről – mint kultúráról – beszélt, amit a vasút teremt meg az utazóközönség számára.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!