Távol, és mégis oly közel

2023.08.27. 07:00

A fegyverek hangjára még sokan emlékeznek (galéria)

Amikor gyerekként katonásdit játszottunk, bele sem gondoltunk, hogy a játék, amit mi fából vagy műanyagból készült fegyverekkel vívtunk, az igazi is lehet, és a világ megannyi pontján igazi is.

Czeczon Enikő

Fotó: Laufer L.

Csak az elmesélt történetekből és a Dunántúli Napló Múltidéző oldalán szereplő képekből tudhatom, hogy milyen is volt a Délszláv háború rettenetes időszaka.

Amikor Jugoszlávia szétszakadt, a regnáló kormány nem tudta elfogadni Szlovénia függetlenségét, és az elszakadás után néhány órával, 1991. június 27-én megjelentek az országban a Jugoszláv Néphadsereg páncélosai. Kitört a háború. A nyugat félt attól, hogy a háború átterjedhet Közép-Európára, ezért több ország, köztük hazánk is, megerősítette határátkelőit.

Horvátország önállóvá válása után, az ott élő szerbek nem akartak a Tudjman vezette Horvátországban élni. Harcok serkentek, szerbek és horvátok estek egymásnak, városok pusztultak el, életeket oltottak ki.

Szerb tankok lepték el a területeket, horvátok menekültek hazánkba. Majd a szerbek az udvardi határátkelőhelyet elaknásították. Csak 2010-re sikerült végleg aknamentesíteni mindent.

Eszék – Pécs testvérvárosa – ostroma évekig eltartott. Sok épület ablakait homok­zsákokkal takarták el. Az eszéki állatkertnek is cselekednie kellett, magyar állatkertek siettek segítségükre, és menekítettek ki a háború poklából számos állatot. A Pécsi Állatkert 41 állatot fogadott be.

A harcok tíz évig dúltak, leírni sem lehet mennyi minden történt, de beszéljenek inkább most a képek

.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!