Reménysugár

2023.08.07. 13:20

A Szigetvári Madármentő Állomáson nevelték fel a mentett fiókát

A fekete gólyák hét éve tartó rossz költési sorozata idén megszakadt – olvasható a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Baranya Természeti Értékeiért Alapítvány közös hírlevelében.

Bama.hu

Fotó: Bank László

A fészektérképezések során a faj 3 új fészke került elő, míg a régi fészkek közül 1 semmisült meg. A váltófészkekkel együtt jelenleg 30 fészek adatai szerepelnek a nyilvántartásokban. A gólyák a tavaszi visszaérkezésük során 11 fészket foglaltak el, eggyel kevesebbet, mint tavaly. A költések közül ezúttal csak kettő ment tönkre.

Az eredményesen költő párok 1x1, 3x2 és 5x3 fiókát neveltek fel. A 22 kirepülő fióka az utóbbi 9 év legjobb költési eredményének számít. A sikerhez kismértékben a MME Baranya Megyei Csoportja is hozzájárult. Az egyfiókás fészek ellenőrzésekor ugyanis a fiókát a fészek alatt találták meg. Szerencséje volt, mert megelőzték a sakálokat és a rókákat. A madarat a Szigetvári Madármentő Állomásra szállították, ahol sikeresen felnevelték. Július 30-án már szabadon tudták engedni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!