Pénzt kér a pécsi baloldal a kormánytól

2023.08.08. 20:00

Az önkormányzat úszik a 17 milliárdos, Péterffy-adósságként nevezett hiteltengerben

A belügyminiszter és a pénzügyminiszter pályázatot hirdetett Magyarország 2023. központi költségvetéséről szól törvény alapján az önkormányzatok rendkívüli támogatására.

Bóka Máté Ciprián

A pályázat az önkormányzatok működőképességének megőrzésére vagy egyéb, a feladataik ellátását veszélyeztető helyzet elhárítására szolgál. Az elnyerhető összeg vissza nem térítendő és visszatérítendő költségvetési támogatás formájában kérhető.

A folyamatosan a „jó gazda” szemléletű önkormányzati gazdálkodását bizonygató pécsi MSZP–DK-s városvezető, Péterffy Attila az uborkaszezon kellős közepén egy bizottsági előterjesztésben a pályázattal kapcsolatban arról beszélt hogy „az önkormányzat finanszírozási helyzetére való tekintettel éljen a helyi önkormányzatok 2023. évi kiegészítő támogatás igénylésének lehetőségével”. 

A polgármester megjegyzi, hogy „az igényelt támogatási összeg várhatóan legfeljebb 100 millió forint, függően attól, hogy a pályázat elbírálása során a benyújtott igények alapján mely kifizetéseket részesíti előnyben a döntéshozó a támogatandó céloknak megfelelően”.

Mint az közismert – portálunkon is írtunk már róla –, a pécsi baloldal az elmúlt néhány év alatt annyi EIB-hitelt vett fel, hogy nagyjából 17 milliárdosra duzzadt a város adósságállománya. Van olyan többmilliárdos összeg is, amit lehívtak már két éve, de a pénzt állítólag egy számlán parkoltatják, de ezek után is fizethetik a pécsiek a banki kamatokat.

Ezzel kapcsolatban a nemzeti oldal már korábban közölte: „minél tovább maradnak Péterffyék hatalomban, annál nagyobb adósságot akasztanak a pécsiek nyakába, pont úgy, mint 2010 előtt, amikor a baloldali politikusok közel 50 milliárd forintos adósságheggyel a hátuk mögött voltak kénytelenek távozni a városházáról”. 

Csizmadia Péter, fideszes frakcióvezető pedig tavasszal arra hívta fel a figyelmet, hogy 2022-ben 14 milliárd forintnyi, tehát 40 százalékkal több állami normatíva érkezett, mint például 2019-ben, mégis csak azt hallani a baloldaltól, hogyan vérezteti ki a kormány Pécset.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!