Sok helyen feltételekhez kötik

2023.08.07. 20:00

Igyekeznek könnyebbé tenni a tanévkezdést

Már több baranyai önkormányzatnál is igényelhetik a családok az iskolakezdési támogatást. Az egyébként adható és nem kötelezően biztosított segítség településenként eltérő összegű.

Rajnai-Zsíros Krisztina

A korábbi évek gyakorlatát követve a legtöbb baranyai önkormányzat igyekszik segíteni az iskolára, óvodára való felkészülést. A kisebb településeken általában több, míg a városokban jellemzően kevesebb iskolakezdési támogatást tud biztosítani a helyi önkormányzat a családoknak, erről a képviselő-testület dönt. Mármint arról, hogy egyáltalán ad-e ilyen címen támogatást, és ha igen, akkor mennyit és milyen feltételekkel.

Csak néhány példa Baranyából: Márfán korosztálytól függően 15, 20, illetve 25 ezer forint igényelhető, Kővágótöttösön 20 ezertől 35 ezer forintig kapnak segítséget a családok, Szaván 15 (óvodások után), illetve 20 ezer (iskolások után), Újpetrén és Magyarbólyban pedig 10 ezer forint könnyítheti meg a családi büdzsét a tanszerek beszerzésekor. A támogatást kevés kivétellel mindenhol igényelni kell. A lista még a nyár végéig folyamatosan bővül, sőt van olyan város, ahol szeptemberben kerül majd napirendre a kérdés, és utólag kaphatják meg a megszavazott összeget a szülők.

Harkányban idén az önkormányzat emelt a támogatás mértékén. Rászorultságtól – egy főre jutó jövedelemhatártól – függően az alapösszeg 12 ezer, az emelt összeg pedig 36 ezer forint (egy része vásárlási utalványban), melyet az életvitelszerűen Harkányban élő családok igényelhetnek a gyermekeik után.

Magyarbólyban egyébként az iskolakezdési támogatás az első osztályos tanulók számára kiemelten magas, kétszer 50 ezer forint, melyet szeptemberben és februárban biztosítanak azoknak a családoknak, akik az első osztályos korba lépett gyermeküket a Magyarbólyi Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskolába íratják be. Ezt az után vezette be az önkormányzat, miután 3-4 éve olyannyira lecsökkent az első osztályba jelentkezők száma, hogy a bezárás veszélye fenyegette az intézményt. Az ösztönző rendelkezés egyébként megtette a hatását, azóta 10-12 elsőssel indulnak a tanévek, sőt a fenntartó Mohácsi Tankerületi Központ idén fel is újította az iskolát, így korszerű körülmények várják a kisdiákokat.

A munkáltatót is érdemes megkérdezni

Iskolakezdési támogatást a munkáltató is biztosíthat, ennek összege minden cégnél más és más. Egy korábbi reprezentatív felmérés eredménye szerint a 150 fő feletti munkavállalóval rendelkező cégek közül minden harmadik, míg az 50 alkalmazott alatti cégeknél csak a munkáltatók 10 százaléka ad iskolakezdési támogatást a dolgozóinak. Az állam az ingyenes tankönyvekkel, rászorultsághoz kötötten a kedvezményes vagy ingyenes közétkeztetéssel, valamint az augusztus végén érkező (előrehozott) szeptemberi családi pótlékkal segíti a tanévkezdést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!