Mindig más a hibás

2023.08.30. 20:00

Ködösít az önkormányzat a Nagy Imre út felbontásáról

Nem akármilyen vargabetűvel, de sikerült ezúttal a kormányba belerúgni Péterffyéknek, ezúttal a Nagy Imre út újbóli felbontása után. Mint közismert, három évvel azután, hogy elkészült az út, augusztusban ismét nekiláttak feltúrni a szakaszt a szennyvízberuházás miatt.

Bóka Máté Ciprián

Fotó: Löffler Péter

Az elmúlt napokban ugyan már pár alkalommal voltak dugók a városban, de a szeptember elsejei iskolakezdés várhatóan kritikus lesz. Kővári János, az ÖPE–KDNP frakcióvezetője a minapi közgyűlésen rá is kérdezett arra, hogy a városvezetés mit tesz annak érdekében, hogy ez ne így legyen, és ennek kapcsán Péterffy Attila jelenlegi pécsi polgármester beszélt arról, hogy szerinte mi az oka annak, hogy a Nagy Imre utat annak teljes felújítása után három évvel újra felbontották.

Az MSZP 2024-es polgármesterjelöltje azt mondta, hogy „állami” beruházásról van szó. Szerinte, azért végezték el három éve a Nagy Imre út felújítását, hogy ne kelljen 10 év múlva újra hozzányúlni.

– Erre egy év múlva megérkezik a pécsi agglomerációs szennyvízhálózatról szóló kormányzati támogató döntés, amiben Pécs megtehette volna, hogy ellenáll, nem tettük meg, annak ellenére is tűrjük, hogy ennek első számú kedvezményezettjei az Pécs környéki települések 

– mondta.

Ez utóbbi kapcsán megjegyzendő, hogy egy ilyen, többmilliárdos projekt nem pottyan csak úgy le az égből, tehát a baloldali önkormányzatot sem érhette volna váratlanul, igaz, akkor is inkább a politikai belharcaikkal, pozíciókkal foglalatoskodtak.

A baloldali városvezetők részéről Ruzsa Csaba alpolgármester, a jelenlegi polgármester helyettese arról is beszélt, hogy „az uniós pályázatot a Nemzeti Fejlesztési Programiroda írta ki, amelyben az agglomerációs szennyvízvezetékek cseréjét írták elő, amiben városi érintettség gyakorlatilag nincsen. Csak egyeztetni tudnunk a kivitelezést végző céggel”.

Csakhogy az önkormányzat honlapjáról a milliókba kerülő cenzorok még nem távolították el, ezért még elérhető az a hivatalos közlés, ami a fenti állításokat – finoman szólva is – inkább a valósághoz közelíti. Abban az áll, hogy „a KEHOP-2.2.2-15-2021-00168 projekt keretein belül megvalósul Aranyosgadány, Bicsérd, Kökény, Szalánta és Zók települések teljes körű, valamint Kozármisleny és Pécs egyes szennyvízelvezetéssel nem rendelkező utcáinak csatornázása is”. Pécs érintettségéről szólva már korábban azt is megírtuk, a rendszert később a Tettye Forrásház Zrt. üzemelteti majd, ami szintén anyagi bevételt hozhat a cégnek, amennyiben a baloldali politikai kézi vezérlés nem téríti el a szakmai munkától a vállalatot.

Forrásaink pedig arra is felhívták a figyelmet, hogy a Közbeszerzési Hatóság honlapjáról letölthető a kivitelezésről szóló szerződés is, amelyen a munkálatok megrendelői között a jelenlegi pécsi polgármester neve és aláírása is szerepel.

Egyébként azt állítják a baloldaliak – ami a fentiek tükrében ez már kevésbé hihető –, hogy máshol nem is tudták volna elvinni a vezetéket, amúgy meg a kivitelezőket teljes szélességű helyreállításra kötelezték.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!