Gyakran üdítőitalként isszák

2023.08.27. 11:30

Nemzetközi szinten folyik tanácskozás az energiaitalok biztonságosságáról

Gyakran halljuk azt, hogy a gyermekeknek nem ajánlott semmi, ami koffeint tartalmaz – kávé, energiaital, kóla –, mégis fogyasztják. A témában Czimber-Kóró Melinda, a Pécsi Tudományegyetem Táplálkozástudományi és Dietetikai Intézet szakoktatója válaszolt kérdéseinkre. Ezen anyag megszületésének oka, hogy számos olvasónk megkeresett minket a témában olvasói levél formájában.

Czeczon Enikő

Fotó: MW

A gyermekek és serdülők koffeinfogyasztásának biztonságos szintjéről korlátozott adatok állnak rendelkezésre. Mivel a gyermekek kisebb testméretűek, kevesebb kell ahhoz, hogy a szervezetük működését befolyásolja. A koffeines italok fogyasztásának hatására könnyen kieshetnek a napi rutinból, alvászavarokat eredményezhet, amely a koncentrálóképesség csökkenésével járhat. Ebből kifolyólag fontos, hogy a gyermekek esetében korlátozzuk a koffeinbevitelt. 

A koffein fogyasztás után gyorsan felszívódik, hatását 15–30 perc múlva már érezhetjük, mely néhány óráig tart. 

Ezen hatások közé tartozik a szív- és a veseműködés fokozódása, mérsékeli a fáradtságot, fokozza a koncentrálóképesség és a fizikai teljesítőképességet. Azonban fontosnak tartom megemlíteni, hogy a koffein hatása egyénfüggő. Hatását a szervezetünkben számos tényező képes befolyásolni, mint például, hogy milyen gyógyszereket szedünk vagy mennyire vagyunk rendszeres koffeinfogyasztók – tájékoztatott minket Czimber-Kóró Melinda. 

Az energiaitalok nagyon népszerűek a fiatal felnőttek körében, de a serdülők és a gyermekek is szívesen fogyasztják, így a hazai felmérések leginkább az ő fogyasztási szokásaikat vizsgálják. 

– Az egyik legnagyobb hazai felmérést az ÁNTSZ 2012-ben készítette a 10–18 év közötti fiatalok körében, az adatok alapján a kitöltők 86%-a ivott már energiaitalt. Az energiaitalt kipróbálók több mint harmada 11–12 éves kora között fogyasztott először a termékből, 9%-uk már 6–8 éves korában. A kérdőívet kitöltők kétharmada gondolja magáról, hogy rendszeres energiaital-fogyasztó. – avatott a részletekbe a szak­oktató. 

A mértéktelen fogyasztással és az energiaital táplálkozásra vonatkozó hatásával a következő információkat osztotta meg velünk Czimber-Kóró Melinda: 

– A már korábban említett korosztály a legveszélyezettebb az egészségügyi komplikációk szempontjából. Hiteles információk hiányában könnyen túlzásba vihetik az energiaitalok fogyasztását, gyakran üdítőitalként isszák őket. A mértéktelen fogyasztás következményei lehetnek a fejfájás, alvászavar, dehidratáció, hányinger és hányás, gyomorpanaszok, szorongás, szabálytalan szívverés, mellkasi fájdalom, magas vérnyomás és nyugtalanság. Súlyos esetben életveszélyes mellékhatásokkal vagy maradandó egészségkárosodással is számolni kell. További aggodalomra ad okot, hogy az energiaitalok alkohollal való keverése rendkívül népszerű a fiatalok körében. Az alkohol tompító hatása kevésbé érzékelhetővé válik, ezáltal nagyobb mennyiségű fogyasztást eredményezhet annak negatív következményeivel együtt. Táplálkozás szempontjából az energiaitalok többsége dobozonként körülbelül 2,5 evőkanál hozzáadott cukrot tartalmaz, ennélfogva hozzájárulhat az elhízáshoz, amely további betegségek kialakulásának kockázatát is növelheti – tette hozzá. 

A koffeinfogyasztással kapcsolatban a világ legnagyobb, 66 531 emberen elvégzett Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság tudományos kutatása igazolta, hogy egy egészséges felnőtt naponta 400 milligramm koffeint aggálymentesen elfogyaszthat – azaz naponta megihat például 5 doboz valódi energiaitalt. Ezzel kapcsolatban felmerül a kérdés, hogy milyen jótékony hatása van a koffeinnek. 

– Számos kutatás vizsgálta a kávéfogyasztás és az egészség közötti összefüggéseket, sok esetben arra a következtetésre jutva, hogy a mérsékelt kávéfogyasztás, köztük a 2-es típusú cukorbetegség, valamint a szív- és érrendszeri, máj- és neurodegeneratív betegségek, daganatos megbetegedések kockázatának csökkenésével jár együtt. Mindazonáltal az energiaitalokról ugyanez a hatás nem mondható el, biztonságosságukról nemzetközi szinten folyik a tanácskozás. Tanulmányok számoltak be arról, hogy az energiaital-fogyasztás összefüggésbe hozható – elsősorban a koffein mértéktelen fogyasztása miatt – káros szív-és érrendszeri eseményekkel – informált minket a szakoktató. 

Természetesen szó sincs arról, hogy a koffeint egy egészséges felnőtt embernek száműzni kellene a mindennapjaiból, csupán fontos különbséget tenni a források között, illetve ügyelni kell a mértékletes fogyasztásra. Czimber-Kóró Melinda elmondása alapján azt is fontos megvizsgálni, hogy milyen okokból kifolyólag fogyasztunk koffeint. Gyakori fáradtság, kimerültség hátterében a nem megfelelően megválasztott táplálkozás is állhat. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!