Omladozó falra helyezték fel az emléktáblát

2023.08.24. 20:00

Több figyelmet és körültekintést érdemelt volna az avatás

Méltatlan, szomorú, elkeserítő – nagyjából ezekkel a jelzőkkel lehet illetni azt az eljárást, amellyel a Kórház téri virágárus, Jandó László emléktábláját elhelyezte Péterffy Attila jelenlegi polgármester.

Bóka Máté Ciprián

Fotó: Laufer László

Olvasóink ugyanis arra hívták fel a figyelmet, és ezt az önkormányzati lap közösségi oldalán is megjegyezték, hogy a mindenkinek kedves virágárus Kórház téri emléktábláját úgy avatta fel a pécsi polgármester, hogy még a tábla rögzítését szolgáló fúrás után keletkezett téglaport sem söpörték össze, de a kőtáblát fogadó homlokzatot sem tették rendbe az emlékmű körül.
A történtek azért is meglepőek, mert egy éve a városi önkormányzat propagandaosztálya azt közölte, hogy „Jandó László emlékének ápolására felajánlott adományok gyűjtésére létrehozott folyószámlára mindeddig valamivel több mint 300 ezer forint érkezett”. Később még megpróbáltunk információt kérni a gyűjtés állásáról, de ekkor már nem reagáltak. Mindenesetre az összeg azóta tovább emelkedhetett, de ha nem is ez történt, akkor is lett volna a városnak annyi forrása, hogy a sokak által ismert és kedvelt virágárusra méltóképpen emlékezzenek meg.

 

Egy gyors számítás alapján egyébként szükséges javításhoz pár négyzetméternyi homlokzati festék, egy kevéske vakolóanyag, egy seprű, valamint az emberi erőforrás összesen 30-40 ezer forintot tett volna ki, ami a több tízmilliárdos költségvetéssel rendelkező város számára aprópénz.
Kerestük is az illetékeseket: a táblát elhelyező pécsi önkormányzatot, a városüzemeltetésért felelős céget, valamint a közterületek rendjéért felelős közterület-felügyeletet, hogy elmondják álláspontjukat, de ezúttal sem voltak hajlandók erre. 

Nem példa nélküli esetről van szó: egy idei közgyűlésen Csizmadia Péter fideszes frakcióvezető arról beszélt, tavaly a pécsi köztemetőben térdig érő gazban temették el Debreczeni Lászlót, ’56-os pécsi hőst és ezért ő szégyellte magát a Biokom helyett. Nemrég pedig a fideszes frakcióvezető vezetésével tették rendbe a nemzeti oldal részéről a kommunista rezsim által üldözött és bebörtönzött Kovács Béla kisgazda politikus patacsi szülőházának a környékét, mert az MSZP–DK-s önkormányzat és cégei ezt nem tették meg.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!