A lakók nem értik

2023.08.23. 11:30

Utakat, bicikliutat vettek el a pécsiektől Péterffyék idején

Két utcára is kikerültek a zsákutcatáblák Pécsen, a régi Kertvárosban, mert az egyik pécsi gyár azokat lezárta a közösség elől. A Péterffy Attila jelenlegi polgármester által fémjelzett önkormányzat a helyieket nem tájékoztatta a történtekről, azok csak találgatnak, hogy mégis mi zajlik a környékükön.

Bóka Máté Ciprián

Fotó: Bóka Máté

– Amikor beszélni akarunk velük, akkor sosincs itt valamiért egy fejes sem, mindig elhajtanak, a városházával meg nem is érdemes beszélni

 – mondta a környéken élő és az Északmegyer dűlőben dolgozó egyik vállalkozó lapunknak. Arra panaszkodott ugyanis, hogy a Harman-gyár a környéken úgy vásárolt meg telkeket, hogy így ezzel elvette tőlük a közlekedési lehetőségeket.

Tavaly megírtuk, hogy a pécsi Egressy utcára kerültek ki meglepetésszerűen a magánterületet és zsákutcát jelző táblák, ahol ezzel a kertvárosi bicikliútnak is keresztbe tettek, most viszont már méretes vaskapu árulkodik arról, hogy a vállalat nem kér az „idegenekből”, az évtizedekig erre közlekedő pécsi lakosokból.

Fotó: B.M.
Fotó: B.M.

A lezárt utca egyik, a nyugati oldalán magánparkolót alakítottak ki, a helyiek szerint az nem világos, hogy a parkolóból való ki- és behajtást mennyiben akadályozzák azok, akik még erre járnának, hiszen a parkoló használata meglehetősen egyszerű forgalmi feladat még a kezdőknek is. Lehetséges, hogy az lezárt utca keleti felén szintén parkoló lesz.

Egyébként nem kizárt, hogy a vaskaput azért helyezték el az Egressy utcára, mert a cég saját dolgozóitól nem várja el, hogy az amúgy csendes utcácskát normál rendben használják. Az Északmegyer dűlőn dolgozók ugyanis arra is panaszkodtak, hogy egyesek a rövidke kis szakaszon is képesek gyorsulgatni; megjegyezték, hogy az Egressyről a közeli utcákra terelődött forgalomnak pedig nem biztos, hogy az ott lakók örülnek.

Ugyanakkor a tavalyi után nemrég újabb lezárás történt: a cég ugyanis kitette a Szilva utca végére is a magánterületről szóló táblát, ezzel pedig újabb utcát zárt el a közösségi forgalom elől és tett ezzel zsákutcává.

A helyiek szerint a helyzetet most az is nehezíti, hogy a környéken zajló víziközműves beruházás miatt így is ideiglenes lezárásokkal kell szembesülniük, forgalmi nehézségekkel kell megküzdeniük. Ám más problémájuk is van: mivel a beruházás során többméteres mélységben fektetik le a csöveket, ezért a talajvizet is folyamatosan szivattyúzniuk kell a munkaárkokból. Emiatt azonban a környező kutakban is lecsökkent a vízszint, az egyik ott dolgozó szerint a műhelyének a kútja, teljesen kiszáradt.

Megírtuk, hogy a Péterffy-rezsimben a három éve felújított Nagy Imre utat azért zárták le, mert annak egyik felét teljesen felbontják, a Szigeti úton fél évig tart egy pár száz méteres szakasz felújítása, ami még mindig nincs készen, de miközben csak lézengek a munkások, addig tízezrek ücsörögtek a dugóban. A Péterffy-vezetés „szakmaiságát” az is mutatja, hogy a Kertvárosba vezető két fő közlekedési útvonalon egyszerre vannak olyan forgalomkorlátozások, amik miatt rendszeresen hatalmas dugók alakulnak ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!