Bama.hu videó

2023.08.22. 20:00

Döbbenet: a pécsi utca, amit sikerült tönkretenni (videó)

Már nincs ép szakasza a Vince utcának, szinte minden részén mozognak, billegnek a kövek – a szakemberek szerint egyértelműen a nagyobb autós forgalom tehető felelőssé a kialakult helyzetért. A baloldali önkormányzat tavalyi döntése után rohamtempóban ment tönkre az út, a múlt heti villámárvíz pedig még rátett egy lapáttal.

Bóka Máté Ciprián

Bár magára előszeretettel tekint úgy Péterffy Attila, az MSZP 2024-es pécsi polgármesterjelöltje, a város jelenlegi polgármestere által vezetett önkormányzat, hogy szakmai döntéseket hoz, ez többek között a Vince utca esetében sem mondható el. A baloldaliakat támogató P. Horváth Tamás önkormányzati képviselő jóvoltából a Tettyén megváltoztatott forgalmi rendnek ugyanis az lett a következménye, a becsléseink szerint több tízmilliós kárt szenvedett a Vince utca, amelyre ráterelték több száz környéken élő lakó forgalmát.

Az utóbbi hónapokban folyamatosan érzékelhető volt, ahogy egyre rosszabb és rosszabb állapotba kerül a térkövekkel lerakott, részben sétálóutcai funkcióra tervezett utca, de a baloldali önkormányzat kitartott amellett, hogy csak úgy lehet jó, ahogy kitalálták, sem a több mint kétszáz tiltakozóról, sem az utca állapotromlásáról nem vesznek tudomást.

A múlt heti csapadék, a pénteki villámárvíz azonban még tovább rontott a helyzeten, az utca egy részén már tíz–tizenöt centis hullámok is megjelentek, de középen szinte mindenhol mozog a burkolat, több helyen pedig kátyúk is vannak, ezeknél az éles kövek pedig bármikor kárt is tehetnek az autók alsó részében, a kerekekben.

Hétfőn nekilátott a Biokom Nkft. annak, hogy két-három fővel a több száz méter hosszú sérült szakaszon kijavítsák a burkolatot, ezért kisebb szakaszokon az út felét le is zárják a forgalomtól. A néhány fős csapatot és az ehhez képest láthatóan jóval nagyobb volumenű munkát látva, könnyen kiszámítható, hogy hetekig, hónapokig fognak dolgozni rajta.

Szakemberek egyébként lapunknak is elmondták, hogy az ilyen jellegű térkövezésnél mindig mérlegelni kell az autós forgalom mértékét is, annak megfelelően kell kialakítani a burkolatot, illetve később ennek megfelelő mértékű terhelést szabad csak ráengedni. A Vince utca esetében pedig köztudott, hogy a korábbi években jóval kisebb volt a forgalom az utcában, és a kialakítását arra tervezték, hogy egyfajta sétálóutca legyen.

A Biokom NKft. egyébként mélyen hallgat arról, hogy mennyibe kerül mindez, de már azt is beszélik a munkások, hogy a teljes utca leaszfaltozására kerülhet sor, amit azonban várhatóan csak jövőre lépne meg a baloldali városvezetés. Ennek egyébként két oka is lehet. Egyrészt a 2024-es önkormányzati választás előtt a voksolóknak „eredményként” fel tudják mutatni, hogy megjavították az utat, abban bízva, hogy majd elfelejtik a voksoláskor, hogy tulajdonképpen milyen döntések idézték elő ezt a helyzetet. Másrészt, ha elveszítik a választást, akkor a beruházás költségét a következő önkormányzati vezetésnek kell majd kigazdálkodnia.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!