Sikeres program

2023.09.23. 12:30

A FOGTÜNDÉR újra várja a kicsiket a fogászati klinikán

Folytatódik a FOGTÜNDÉR játékos szűrőprogram, amely a 6 hónapos – 4 év közötti gyermekek számára szervez térítésmentes fogászati szűrővizsgálatot a PTE Klinikai Központ Fogászati és Szájsebészeti Klinika gyermekfogászati részlegén.

Bama.hu

Forrás: PTE

A jelenlegi jogszabályok értelmében a kisgyermekek rendszeres fogászati szűrővizsgálata óvodáskortól kötelező. 

A FOGTÜNDÉR program sikere bebizonyította, hogy óriási igény van rá. Volt olyan nap, amikor a meghirdetést követő 24 órán belül 200 kisgyermeket szerettek volna regisztrálni a mintegy 60 időpontra. A helyzetet a szervezők úgy próbálják kezelni, hogy Pécs városát 3 részre osztották fel. Ezúttal először Pécs-Kelet védőnőinek küldték el programfelhívásukat, hogy elsőként ők értesíthessék a körzetükbe tartozó kicsik szüleit. Ezzel a módszerrel alkalmanként Pécs város más-más területén élők élveznek elsőbbséget. Második lépésként nyilvánosan is meghirdetik a szervezők a pécsi szűrés lehetőségét - olvasható a PTE közleményében.

Forrás: PTE

A klinikán szeptember 28-án csütörtökön 15:30-17:30 között várják a kicsiket anyukákkal, apukákkal együtt, hogy a fogorvosi találkozás élmény és ne görcsös félelem legyen. Részvétel csak regisztrációval lehetséges, az [email protected] címen. A regisztráció alapján kapnak időpontot a jelentkezők.

Az idő tényező rendkívül fontos, hiszen a jelentkezések sorrendje alapján regisztrálják, tudják fogadni a gyermekeket.

A program szakmai vezetője Dr. Balásné Dr. Szántó Ildikó, a PTE KK Fogászati és Szájsebészeti Klinika Gyermekfogászati Részleg tanszékvezetője - aki jelenleg a Gyermekfogászati Társaság elnöke azt is kiemelte, hogy a szülőkkel való személyes találkozás is nagyon fontos.

A FOGTÜNDÉR program megvalósítását a Miniszterelnökség támogatja a NEA, illetve a Bethlen Gábor Alapkezelő közreműködésével. A FOGTÜNDÉR szűrésről a gyermekek fogkefével és tejfogtartó dobozkával térhetnek haza a dm és a Jordan támogatásának köszönhetően.

A szülők is kedvelik, ez derül ki egy levélből:

Szeretnénk megköszönni a lehetőséget, hogy részt vehettünk ezen a szűrővizsgálaton. Nagyon sok hasznos információval láttak el, hogy én, mint édesanya mire figyeljek a gyermekem fogai védelme érdekében. A másik, amit szeretnék megköszönni a két tündéri doktor néninek, hogy ilyen kedvesen, barátságosan mutatták meg a kisfiamnak, hogy milyen is a fogorvosnál. Azóta is emlegeti és mutogatja hogy mit kellett csinálni. A legnagyobb siker pedig az, hogy azóta esténként magától jelzi, hogy a fogait meg kell mosni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!